Plovdiv24.bg Цените на таксиметровите услуги се увеличават заради промени в нормативната

...
Plovdiv24.bg
Цените на таксиметровите услуги се увеличават заради промени в нормативната
Коментари Харесай

До три пъти се увеличава първоначалната такса на такситата

 Plovdiv24.bg Цените на таксиметровите услуги се усилват поради промени в нормативната база.

Днес транспортният министър подписа Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 34 за осъществяване на таксиметров транспорт на пасажери, която е изпратена за обявяване в " Държавен вестник ". От ведомството оповестяват, че измененията са вследствие на продължителни разисквания с браншовите организации.

Едни от главните промени произтичат от последните промени в Закона за автомобилните транспорти и са свързани с прекосяването към общините на регистрационния режим за осъществяване на таксиметров транспорт на пасажери.

Друга значима част от промените е обвързвана с смяна на метода на установяване на първичната такса. Предвижда се първичната цена да бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната цена в обитаемо място. Това ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия бранш, показват от транспортното министерство.

Съгласно Закона за автомобилните транспорти министърът на превоза има обвързване да дефинира метода, по който превозвачите са длъжни да афишират пред клиентите си цените и изискванията за транспорта.

Законът задължава до 31 октомври общинските препоръки да дефинират минимални и оптимални цени за таксиметров превоз на пасажери за километър пробег за идната година. Когато общинският съвет не дефинира минимални и оптимални цени, се ползват цените към 31 декември на миналата година. Преди промените наредбата определяше, че първичната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната цена в обитаемо място с повече от 50%.

При приемането на новите текстове в наредбата е изследвано решението на Комисията за защита на конкуренцията. С въвеждането на долна и горна граница на първична цена се реализира попречване на нарушение на конкуренцията, съобщават от ведомството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР