Plovdiv24.bg представя големия сценарий за откриването на Пловдив - Европейска

...
Plovdiv24.bg представя големия сценарий за откриването на Пловдив - Европейска
Коментари Харесай

85 000 отбелязват коронясването на Пловдив за евростолица на културата, ето грандиозния сценарий

Plovdiv24.bg показва огромния сюжет за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата през януари 2019 година. Със 100 точки специфична комисия на общинска фондация " Пловдив 2019 " одобри идейната креативна идея на германците от Phase7, разказана до най-малки детайлности в 51 страници. Победителите оферират празниците за ЕСК да започнат в петък - 11 януари, с дребни събития из целия град и да кулминират в огромната откриващата церемония в събота вечер - 12 януари.

За присъединяване са поканени всички искащи да станат част от знаменателното събитие - доброволци, жители, театри, галерии, културни институт, бизнес.... Концепцията се опира на разбирането, че " всички ние сме едно огромно семейство " и ще има собствен материален израз и знак на " Заедно " - гривни на другарството. Цветовете също заемат съществена част във вижданията на създателите - Пловдив ще бъде осветлен във всички цветове, постройката на Пощата ще свети, постройката на Общината ще свети, Главната улица ще свети, квартал " Капана " ще свети, Античният спектакъл ще свети, Цар Симеоновата градина ще свети, а пловдивчани - за откриването те ще бъдат приканени да облекат своите най-ярки и цветни облекла. 

Германците предлагат строго формалната част на откриването да бъде в Тютюневия град. По техни планове - 85 000 души ще могат да се съберат в централната зона за огромното разкриване. За задачата бул. " Цар Борис Трети Обединител " ще затвори за придвижване на коли, два подиума с размери 2x125 метра ще заемат платната му в посока от север на юг, подиумите ще се срещнат в основна сцена с кула с 360-градусова видимост в подножието на Античния спектакъл. Бул. " Княгиня Мария Луиза " пък ще бъде употребен като зона за публиката в двете посоки на моста, се показва в документите. По този метод ще могат да бъдат поканени 85 000 души. 

Големият сюжет пък е обща дълготрайност 40 минути; стартира с модул " Повик към бъдещето " и продължава с " Кукери ", " Хор на езиците ", " Заедно започваме да дефинираме бъдещето ", " Пловдив е Европа ", " Бъдещето стартира ", " Всички ние сме цветове ", " Да честваме " и " Заключителна част ".

Церемонията стартира с встъплението " Повик към бъдещето " , разказано като " едно странствуване, изпълнено с образно изкуство и музика ". Жива музика и видео фрагменти ще показват облици, места, обекти, артефакти и символи от многохилядната история на най-древния жив град на Европа. Съпровод на гайда пък ще направи символичната връзка сред предишното, сегашното и бъдещето.

Сценарият продължава с детайла " Кукери " - планува се близо 200 доброволци, облечени с кукерски костюми да минат през града и алегорично да донесат здраве и триумф за новата година и най-много за новата година на Европейската столица на културата - Пловдив. Накрая всички те ще се съберат на основната сцена.

" Хорът на езиците " е показване на другите етнически групи в Пловдив, всяка от която ще приказва на своя личен език и по този начин ще показа едно многоезично стихотворение.

" Заедно започваме да дефинираме бъдещето " е частта от програмата, в която на сцената излизат 16 деца от другите етноси и обществени групи в града под тепетата, всяко от които ще носи по една писмен знак, оформяща основната дума на Пловдив - ЕСК на български и британски, а точно " ЗАЕДНО ".  

" Пловдив е Европа " - тази част от спектакъла по сюжет ще съчетава образното и театралното изкуството с високите технологии, техника за следене на придвижването в действително време ще води хореографията на танцори. И тогава в карината се включват красивите гласове на Пловдив. 

" Бъдещето стартира " е частта, непокътната за красивите гласове на пловдивските хорове, които ЗАЕДНО ще дадат звук на пловдивчани. В докуметите се показва, че музикалната творба, която ще извършват ще бъде " на прочут композитор " (без да се показват имена) и ще включва етнически модели и съвременни ритми и звуци. Изпълнението ще бъде съпроводено от видео, което ще демонстрира съществени моменти в програмата през 2019-та година.

Следва " Всички ние сме цветове " - в тази част от церемонията многоцветни лазарни лъчи ще се насочат към страничните сцени, танцьори с огледала ще разпръскват в допълнение светлината, над главите им ще свирят лазерни арфи. След това на сцената излизат 1000, всички те шарени и цветнидоброволци шарени и цветни, с цел да онагледят концепцията, че всички ние сме цветове.

В умозаключение Пловдив ще изпрати своето главно обръщение " ЗАЕДНО " на Европа и целия света, а точка на церемонията ще сложи поразителна заря, обхващаща Трихулмието и Дановия рид. Германците са показали показателен бюджет от 1 890 891 лв. без ДДС само откриващото събитие.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР