Пловдив, в качеството си на Европейска столица на културата, ще

...
Пловдив, в качеството си на Европейска столица на културата, ще
Коментари Харесай

Пловдив е първият град в Европа, който ще празнува 30-годишнината от падането на Берлинската стена

Пловдив, в качеството си на Европейска столица на културата, ще е първият град на Стария континент, който ще чества 30-годишнината от рухването на Берлинската стена. Това ще се случи не с дълги речи, а с неповторима пътуваща галерия, която споделя за " Изкуството на свободата. От Берлинската стена до уличното изкуство “ или кратко " Art Liberty “. Експозицията съставлява сбирка от 30 творби върху фрагменти от стената и ще бъде открита на 12 януари в 16 часа на Римския стадион.

Ще участват ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, Негово превъзходителство посланика на Франция в България Ерик Льобедел, кметът на града Иван Тотев и Силвестър Верже – куратор на изложбата. В 17 часа постройката на Община Пловдив ще се трансформира в цветна картина, съединена от изображенията от изложбата – 3Д мапинг ще придвижи публиката в света на уличното изкуство.

Картините, които са оценени на общо над 1 милион евро, към този момент са под тепетата и са ситуирани под намерено небе. Колекцията е основана от известния френски куратор Силвестър Верже. Тя демонстрира световноизвестни художници, които са рисували върху Берлинската стена преди рухването й през 1989 година Акцентите в изложбата са портретите на Дейвид Бауи, Иги Поп и Лу Рийд. Трите поп икони са изобразени от уличните художници Джеф Аеросол от Франция и Джими Си от Австрия върху огромен 3-метров откъс от стената. Заедно с тях в сърцето на града ще бъдат ситуирани и три автомобила “Трабант “, изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф Емануел Буше и Киди Ситни.

Голям стенна живопис на бразилския художник L7M също ще бъде показан в експозицията. Той е изработен върху дървени панели за " Art Liberty “, когато е изложена в Париж през 2015 година. Произведенията на истинските създатели не са целели да се трансфорат в картини, те са форма на митинг против рaзделението. Този и доста други забавни обстоятелства, ще могат да научат пловдивчани и посетители от съпътстващата стратегия - над 30 документални кино лентата на френския режисьор Кристиан Гияне, запечатали основаването на всяка творба от сбирката. Те ще бъдат показани в Пловдив дружно с изявленията на художниците и филм за уличното изкуство на " Дойче Веле “.

Друга емблематична лента е " Ефемер ", основана на архивите на немския фотограф Хайнц Дж. Куздас, който е снимал рисунките на Берлинската стена на всеки 15 дни преди рухването й. Петнадесет от тези фрагменти са част от  изложбата. Каталогът на " Art Liberty, от Берлинската стена до уличното изкуство “ е първият в света, който разрешава на фена да открие процеса на основаване на всяка творба, с помощта на QR кодове. Колекцията е част от програмата на Пловдив  – Европейска столица на културата 2019. Международната обиколка на изложбата от 1991 до 2015 година включва  градовете Мадрид, 1991; Лион, 1996; Никозия, 2009; Кьолн, 2001; Женева 2004; Париж, 2009; Берлин, 2001; Москва, 2009 и Париж, 2015. " Изкуството на свободата " ще остане в Пловдив доникъде на март.

Един от създателите, включени в изложбата – Кристоф Буше, се мести в Западен Берлин на 24 декември 1980. През април 1984, той и Тиери Ноар стартират да рисуват върху Берлинската стена при Марианплац, Потстадмплац и Checkpoint Charlie: " Не искахме да декорираме стената, беше по-скоро физическа реакция против нечовечността на живота дружно с Желязаната завеса. Той ще остави незаличима диря там, реализирана от доста малко други актьори преди него. На 4 юли 1986, на Checkpoint Charlie, той и Тиери Ноар рисуват 42 скулптури на свободата в чест на юбилея от монтирането на Статуята в Ню Йорк. Неговият невероятен метод към рисуването и спонтанността на неговите берлински творения, го слагат в авангарда на уличното изкуство. През ноември 1987, той става първият актьор в историята на Берлинската стена, който рисува върху източната страна на стената, изливайки багра през цепнатина, която изкопал в бетона.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР