Пловдив. С поклонение, отдаване на почести и полагане на венци

...
Пловдив. С поклонение, отдаване на почести и полагане на венци
Коментари Харесай

Пловдив: Градът почете Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Пловдив. С поклонение, отдаване на почести и полагане на венци и цветя в Пловдив бе почетена 143-та годишнина от гибелта на българския стихотворец и бунтовник Христо Ботев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Пловдив . В церемонията пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина участваха военнослужещи от гарнизон Пловдив под командването на бригаден военачалник Явор Матеев, пълководец на 68 бригада Специални сили, Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили от Пловдив и членове на Комитет „ Родолюбие “.
Антон Баев - притежател на Награда „ Пловдив “ за художествена литература сподели в формалното си слово, че Ботев бележи високата стойност на Родината в Майката, Вярата и Любовта, и изрично ги отграничава от протичащото се в този момент и тук – няма значение дали това е казано преди 143 години или през днешния ден, тъй като при Ботев границите на Родината не зависят от времето. „ Тъкмо времето е същинският воин на тази, а и на всяка трагически велика лирика. Неуподобяването, неописването на природи и герои, а борбата с времето. Така първата маска на днешния шовинизъм е свалена от Ботев: национализмът не е отбрана на забележимото, а на родовата връзка, на кръвта, на първоначалието. Гневът на Ботев се стоварва върху главите на тези патриоти, които си лягат и стават с родината, с цел да я трансфорат в любовница на личното си благоденствие “, сподели Баев. По думите му, Ботевите глупци са точно българи, националният талант е най-жесток към своите, не към непознатите. „ Понеже своите не виждат по-далеч от личния си двор, а свободата – в Ботевия всеобемащ смисъл, не вирее из дворове. Това е следващата граница, която Ботевият шовинизъм ни задава – безкомпромисност първо към себе си, към глупците в нас и в близост “, сподели още Антон Баев.
За да отдадат своята респект в Деня на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България и да положат венци и цветя пред паметника на Христо Ботев бяха регионалният шеф Здравко Димитров, ръководителят на Общински съвет - Пловдив – Савина Петкова, народни представители, общински съветници, кметовете на региони, представители на общинската администрация, шефове на общински предприятия и многочислени признателни жители.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР