Пловдив. Протестиращите за запазване на парка в квартал Кършияка ще

...
Пловдив. Протестиращите за запазване на парка в квартал Кършияка ще
Коментари Харесай

Пловдив: Протестиращите за запазване на парка в квартал „Кършияка” ще се срещнат с омбудсмана Мая Манолова

Пловдив. Протестиращите за опазване на парка в квартал „ Кършияка ” ще се срещнат с омбудсмана на Републиката Мая Манолова. Това заяви за Радио „ Фокус ” - Пловдив ръководителят на Инициативния комитет Асен Костов. Той се е свързал с нея и е изискал среща по отношение на неизяснения статут на зелената повърхност зад Санкт Петербург и другата документи, която в този момент съществува. Манолова е декларирала, че ще ги одобри по неотложност още в четвъртък, макар натоварения си график.
Вчера представители на Инициативния комитет посетиха още веднъж Министерството на районното развиване и благоустройства и след обзор на кадастъра е било открито, че в досието за терена липсват публичната тоалетна от 50 - 60 кв. м, която всички виждат, че е там, както и двата бункера, откъм улица „ Полковник Дрангов ”, които също действително съществуват. Това дава мотив за подозрения, че обектите са били съзнателно заличени. С каква цел и кой го е направил би трябвало да открият правозащитните институции, а право на гражданското общество е да го изисква от тях и тъкмо за това упорстват протестиращите от „ Кършияка ”.
Експертите от Министерството на районното развиване и благоустройство са декларирали, че тоалетната, въпреки и неработеща от години, ще бъде нанесена служебно в кадастъра, както и бункерите, документи за които би трябвало да съществуват в Министерството на защитата. Така общината се оказва съсобственик на мястото, закупено от частника Байрак Солак и на процедура строителството върху терена може да бъде оспорено от нея.
Очаква се да стане ясно, че страната също има благосъстоятелност там – бункерите. Защото, общоизвестен исторически факт е, че точно този парк е мястото, където са били първите казарми на 9-и пехотен Пловдивски полк. Затова свидетелстват архивните документи. Казармите са се простирали на мястото на парка, настоящия хотел, и някои от новите жилищни кооперации. Бункерите също са част точно от този терен. Днес за това свидетелстват и имената на улиците, които ограждат парка – „ Гюро Михайлов ”, „ Полковник Сава Муткуров ”, „ Полковник Борис Дрангов ”, а малко по-надолу, в градинката до хотела и паметникът на починалия именит пълководец на 9-и пехотен полк полковник Борис Дрангов, открит през 2007 година. Това е и задоволителен мотив жителите на квартала, някои от които са горди потомци на починали бойци и офицери от полка, да пазят ревниво последното парче земя, което носи историята на славния полк и на тези наши смели предци, които дадоха своя живот през войните за обединяване на българския народ. „ Това е история, която би трябвало да остане и за техните потомци и не трябва да бъде заравяна под бетона на бъдещи градежи ”, считат протестиращите жители.
В четвъртък протестиращите още веднъж ще участват на сесията на Общинския съвет, с цел да чуят какви са решенията за техния парк, а по-късно, от 10 часа Инициативният комитет ще даде конференция, на която ще разгласи решението си дали ще блокират булеварди на 12 април. „ Нашата цел е да си върнем парка, а не да сътворяваме вълнения. Затова се опитваме да го създадем по всички законови способи “, сподели Асен Костов.
Гражданското общество се надигна преди повече от месец, когато поголовно бяха изсечени 64 здрави дървета в парка, бяха изкъртени и пейки, с явното желание на притежателя Байрам Солак от село Мулдава да стартира да го застроява. Той, обаче не е очаквал, че ще срещне твърдата опозиция на жителите на квартала. Хората засадиха нови дръвчета в парка и всеки ден стоят на пост, с цел да не разрешат нова сеч.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР