Пловдив подготвя своя гребен канал за старт на световното първенство

...
Пловдив подготвя своя гребен канал за старт на световното първенство
Коментари Харесай

1200 гребци идват в Пловдив за Световно

Пловдив приготвя своя гребен канал за старт на международното състезание за мъже и дами до 23 години. Първите гонки по двукилометровото трасе на водното оборудване ще стартират на 19 юли, а финалите са на 23 юли 2023 година. Интересът към това най-голямо съревнование за годината е голям – разяснява на конференция Иван Попов – ръководител на организационния комитет на Световното състезание по гребане. До през днешния ден са декларирали присъединяване 19 тима с 826 състезатели. Очакванията на уредниците са в шампионата да се включат над 1200 състезатели от 50 страни. Заедно с гребците в Пловдив идват треньори, треньорски щабове и най-ентусиазираната аудитория от родители и другари. По-малките тимове – най-вече от Европа – по традиция декларират присъединяване по-късно. Практиката ни е посочила, че към 20-25 тима ще се включат през април и даже май, разяснява Иван Попов. Състезанието ще премине под патронажа на еврокомисар Мария Габриел.

= Кои са най-нетърпеливите тимове =

Първата поръчка за това международно състезание пристигна от Австралия още през март 2022 година. В немския тим, който също е удостоверил присъединяване, ще пристигна със 107 гребци, от Австралия ще дойдат 80 гребци, от Съединени американски щати – 91 гребци, Китай – 39 гребци. Първите тимове ще дойдат при започване на юли тази година. На гребния канал ще започват всички типове университетски лодки от цялостната стратегия за международно състезание. Общият брой на лодките, които ще дойдат на гребната база ще доближи 200. Те ще бъдат настанени на особено оградено и непрекъснато охранявано място канала. Много тимове сами докарват лодките си дотук върху специфични платформи, изминавайки по пътищата на Европа и света стотици, а от време на време и хиляди километри. Но тези, които идват отдалеко, постоянно употребяват лодки чартърен от най-големите фирми-производителки като „ Филипи “ и „ Емпахер “.

= Подготовката =

„ За това международно състезание ще са нужни единствено някои „ козметични “ действия по поддръжката. Организацията на това най-голямо гребно съревнование в света е доста добра. Имаме опит и не чакаме изненади. Очаква ни ремонт на баните и съблекалните за състезателите, с цел да ги приведем във тип, какъвто изисква Международната федерация по гребане. Изискването е те да служат на състезателите безконтактно. “ – сподели Иван Попов.

Ковид-правилата, само че без маски и проби, ще бъдат спазвани и на това международно състезание. А те са свързани с хигиената в хотелите, рейсовете, хангарите и в лодките. На предходното международно през 2021 година, което бе в разгара на пандемията, уредниците не позволиха нито един случай на болест измежду състезатели, треньори и аудитория. Организационният комитет има екип от експерти, който прецизно следи спазването на хигиеничните правила в хотелите. Всички менюта за храна, която ще бъде приготвяна за състезателите ни е предоставена от тимовете и на процедура кухните работят по техни поръчки. На гребния канал има медицински екипи, които са подготвени да реагират от 6,30 до 21 часа на всевъзможни здравни проблеми при състезателите – при подготовка или по време на съревнование. Част от медиците са в лодки и следват всяка гонка, тъй че в случай че се появи проблем да бъде оказана незабавно лекарска помощ още на вода.

= В интерес на Пловдив =

Имаме проучвания, които демонстрират, че на предни надпревари от този сан – международно и европейско – в Пловдив влизат сред 5 и 10 млн. евро, сподели Георги Титюков – заместител кмет на Пловдив. Той напомни, че от 2010 година насам това е десетото съревнование от сходен сан. И добави, че с изключение на чисто икономическите изгоди за града, той става международно различим, което не може да се мери единствено с пари. Иначе казано Световното състезание е и реклама за Пловдив, заключи господин Титюков.

=Българското присъединяване =

Българските гребци се готвят интензивно за Световното състезание в Пловдив, само че окончателният избор на състезателите ще създадем към края на месец май, разгласи старши треньорът на националният тим по гребане Румяна Нейкова. Състезанието пред родна аудитория носи на български гребци необикновен тласък и особена тръпка, сподели госпожа Нейкова. Тя разгласи още, че за жалост сега България няма положителни жени-гребци на възраст до 23 години, тъй че в Пловдив няма на забележим български женски лодки. До момента сигурно се знае, че ще имаме мъже, които ще се състезават на скиф /лодка с един гребец – б.а./ и двойка без кърмчия. Скфьорът ни е Емил Нейков, а на двойката без кърмчия ще гребат Цветомир Маринов и Иван Янкулов. Досегашното показване на тези гребци подсказва, че те могат да доближат до финалите и да завоюват медали.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР