Пловдив. Пловдив отбеляза тържествено 171 години от рождението на Христо

...
Пловдив. Пловдив отбеляза тържествено 171 години от рождението на Христо
Коментари Харесай

Пловдив: Градът отбеляза тържествено 171 години от рождението на Христо Ботев

Пловдив. Пловдив означи тържествено 171 години от рождението на Христо Ботев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пловдив . Церемонията бе пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина. Участие във военния обред взеха почетни формирования от Пловдивския гарнизон. Тържественият строй бе признат от бригаден военачалник Явор Матеев, пълководец на гарнизона. Водещ на церемонията бе артистът от Драматичен спектакъл – Пловдив Петър Тосков, а слово за делото и живота на великия българин произнесе Димитър Минев – шеф на Народна библиотека „ Иван Вазов “ в града.
„ Христо Ботев идва на този свят освен с името си, само че и с задачата на Спасителя – да се врече и жертва за отечеството и народа си, с цел да доближи до своята Голгота едвам 28-годишен. Творчеството на гениалният стихотворец, въпреки и не изключително огромно, само че извънредно в художествените си качества, бележи най-високата точка в българската предосвобожденска ера, трансферира границите на националната просвета и придобива общочовешка значителност. Но Ботев не е единствено огромен стихотворец, той е и ослепителен журналист, който съумява с надареното си перо да увлече народа към нов революционен блян “, сподели в словото си Димитър Минев. Той уточни, че за късия си и разтревожен живот, Ботев е избрал непринудено и с ясно схващане саможертвата в името на жадуваната от всички независимост.
В тържествената гала във връзка 171 години от рождението на Христо Ботев участваха също народни представители, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация, публичният медиатор на Община Пловдив, ръководителят на Общинския съвет Савина Петкова, Командването на Пловдивския гарнизон, представители на армията, политически и публични организации, също десетки жители.
Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на великия български стихотворец и бунтовник.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР