Пловдив изпревари столицата по брой започнати нови сгради през последното

...
Пловдив изпревари столицата по брой започнати нови сгради през последното
Коментари Харесай

София не е лидер по строителство на нови жилищни сгради

Пловдив изпревари столицата по брой стартирани нови здания през последното тримесечие на 2023 година, сочат данните на Националния статистически институт.

За интервала октомври-декември е започнато строителството на 264 жилищни сгради в региона с общо 837 жилището в тях. Разгънатата им застроена повърхност е 104 967 кв.м.

За обсъждания интервал е почнало построяването и на 91 броя други здания, чиято разгъната застроена повърхност (РЗП) е 108 895 кв.м. За съпоставяне, в София е почнало строителството на 226 жилищни здания и 26 постройки от различен вид.

Област Пловдив е измежду водачите в страната и по издадени позволения за градеж, които са ранен индикатор за строителни планове. През последното тримесечие на предходната година в региона са издадени позволения за градеж на 393 жилищни здания с 2702 жилища в тях. По този индикатор тя отстъпва единствено на София, само че доста изпреварва двата огромни морски града Варна и Бургас. 

Последното тримесечие на предходната година е било мощно за Пловдивска област и от позиция на въведени в употреба жилищни сгради - 230 с 636 жилища в тях, най-високото равнище за региона от началото на годината. По този индикатор тя отстъпва с малко единствено на София. Средната повърхност на въведените в употреба жилища в Пловдивска област през последното тримесечие на 2023 година е 103 кв. м.

Агенцията пo вписванията също регистрира ръст нa покупко-продажбите на годишна база в Пловдив oт 1,61%, което се равнява на 4870 подписани cдeлĸи общо за интервала.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР