Пловдив е сред пионерите в Европа по отношение на дигитализирането

...
Пловдив е сред пионерите в Европа по отношение на дигитализирането
Коментари Харесай

Мария Габриел, ГЕРБ: Пловдив е пионер в дигитализирането...

Пловдив е измежду пионерите в Европа във връзка с дигитализирането на културно-историческото си завещание. Това стана ясно по време на визитата на лидера на листата на ГЕРБ за членове на Европейския парламент Мария Габриел в Народна библиотека „ Иван Вазов “ в Пловдив. Там тя беше посрещната от кмета на Пловдив и регионален координатор на партията Иван Тотев, шефа на институцията Димитър Минев и част от екипа му, районни кметове, общински съветници.

Мария Габриел посети цифровия център в НБ „ Иван Вазов “, осъществен по план „ Дигитално културно-историческо завещание на Община Пловдив “, финансиран от Програма БГ08 „ Културно завещание и модерни изкуства “ по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство.

„ Поздравявам Ви за цифровия център, тъй като той изпраща доста мощно обръщение. Най-напред той изпраща обръщение за духа на Пловдив – постоянно съвременен, ценящ историята, само че с взор в бъдещето. Днес единствено 10 % от културното завещание на Европа е цифровизирано. Вие по своему сте пионери, тъй като този план ще разреши, цифровизирайки културното завещание на Пловдив, да излъчите доста мощен сигнал “, сподели още лидерът на листата на ГЕРБ за Евроизборите на 26-ти май Мария Габриел. Еврокомисарят по цифровото общество и медиите в досегашната Европейска комисия заявява, че ще продължи да работи за дотъкмяване на започнатата от нея преди месец първа по рода си самодейност за 3D цифровизация на културни монументи и артефакти в Европа.

„ Нека съхраним културното си завещание, дано отстояваме идентичността си, тъй като, в случай че България, Пловдивската библиотека, четящите хора имат едно обръщение да изпратят, то е, че културата е нашата българска и европейска еднаквост “, сподели още Мария Габриел. Тя добави, че новите технологии могат да разрешат библиотеките да станат още по-интересни за младите читатели и в това време да разрешат на научните откриватели да правят още по-добре своята работа.

Съвременните технологии дават опция за разпространение на богатото ни културно-историческо завещание и туристите и хората по света да имат достъп до него.

„ Проектът на Община Пловдив несъмнено е единственият в Европа, който сплотява и цифровизира културно-историческото завещание на съвсем всички огромни районни културни институции в града “, акцентира шефът на НБ „ Иван Вазов “ Димитър Минев.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев напомни, че планът „ Дигитално културно-историческо завещание на Община Пловдив “ бе публично приет за добра процедура от Съвета на Европа, като бе включен в Европейската тактика за културно завещание на 21-ви век.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР