Пловдив. До края на годината всички 52 общински училища в

...
Пловдив. До края на годината всички 52 общински училища в
Коментари Харесай

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов: До края на годината всички 52 общински училища в града ще имат активирани профили за облачни технологии

Пловдив. До края на годината всички 52 общински учебни заведения в Пловдив ще имат задействани профили за облачни технологии. Това сподели заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов при откриването на „ Световен учебен конгрес България “ за нововъведенията в класната стая, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ”-Пловдив . „ Това значи, че през 2019 година над 3000 ученика ще имат имейли за достъп до облачната система на учебното заведение с персонални профили, тъй че да могат да работят с нея и с опциите, които тя дава – домашни, класни работи, групови и планови задания, контакти с учителите, работа в интернет “, добави заместник-кметът Стоянов. По думите му, броят на новаторските учебни заведения в Пловдив се усилва с всяка година. „ Вече имаме цели образователни заведения, в които от 1 до 7 клас часовете са проведени в работа по групи, а учителите от ден на ден застават до децата, а не на катедрата “, сподели още Стефан Стоянов.
Днешният конгрес се организира за четвърти път със съдействието на Община Пловдив и ПУ „ Паисий Хилендарски “. В него присъединяване взеха 220 експерти по образованието от 50 обитаеми места, които обмениха опита си от внедряване на нововъведенията в класната стая. Гостуват лектори от Финландия, Холандия, Белгия, а управителна роля в първия панел от програмата е на Тон Дайф – президент на Световен учебен конгрес и експрезидент на Европейската асоциация на учебни шефове. Как да се модернизира просветителната система, тъй че да е съответна на бързопроменящата се среда бе главно дискутираната тематика.
По думите на заместник-кмета Стефан Стоянов би трябвало да се работи на няколко равнища – по какъв начин променяме класната стая, по какъв начин вършим часовете по-интерактивни и забавни за децата, работа по групи и внедряване на технологии, които да подкрепят просветителния развой да напред, давайки на децата значими умения, които те да имат и да употребяват в бъдеще. „ Идеята е да се дават повече благоприятни условия на децата, които да им бъдат потребни и да получат нужните цифрови умения. Във всички учебни заведения в Пловдив има интернет, подкрепяме ги за създаване на мрежи, закупуване на устройства, интерактивни дъски. Желанието ни е следващата година в най-малко едно учебно заведение всяко дете да има устройство:, заключи Стоянов. По думите му би трябвало да „ променим класните стаи, метода на преподаване, да внедрим умни технологии и да дадем повече независимост на учителите “, добави зам.-кметът.
„ Пловдив освен се обрисува като град, в който се развива една нова стопанска система на дигиталните-информационни технологии, само че и град, където нововъведенията в образованието стоят преди всичко “, сподели ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева, която също бе на форума.
В Пловдив има 12 новаторски учебни заведения. Община Пловдив трета година работи по осъществяване на Монтесори педагогиката в 6 детски градини, където са обхванати над 700 деца. От тази образователна година в „ Св. Св. Кирил и Методий “ пилотно започва и първият 1-и клас за образование по метода на Мария Монтесори.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР