Пловдив. Археологическият музей в Пловдив отбеляза 135-годишнината си по нестандартен

...
Пловдив. Археологическият музей в Пловдив отбеляза 135-годишнината си по нестандартен
Коментари Харесай

Пловдив: Археологическият музей в града показва витрина-сейф от 1950 година

Пловдив. Археологическият музей в Пловдив означи 135-годишнината си по ексцентричен метод, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ”-Пловдив . Освен монетно златно богатство от Карлово в музея се демонстрира и атракция. Това е остаряла витрина, направена през 1950 година, която към този момент е експонат. Витрината е неповторима с това, че има сейф, който е прикрит и може да се покаже, дружно със съкровището, което е експонирано там, с ръчно задвижване, което го повдига. Витрината е била направена особено за Панагюрското златно богатство, което е било изложено в нея до 1974 година, до преместването му в София. Тази витрина е била реставрирана в продължение на година и половина, сподели шефът на музея Костадин Кисьов. Произведена е в българско дружество, направена е от майстори. Всички вътрешни елементи са били струговани, а техниката е безконечна. „ Механиката, която повдига експозицията, не може да бъде развалена ”, сподели още Кисьов.
Витрината към този момент е експонат в музея, тя ще се употребява за просветителна работа с деца. В момента в нея е експонирано златно монетно богатство от Карлово.
„ Археологическия музей в Пловдив е най-старият в България и един от най-богатите музеи ”, сподели още Костадин Кисьов. „ Цялата 2017 година беше заета с археологически изследвания, които ще продължат и през идната година ”, добави Кисьов.
В Пловдив за годишнината на музея дойде и зам.-министърът на културата Амелия Гешева. „ 135 години не са малко за този музей, който е един от най-богатите като фонд, с към 200 единици ”, сподели Гешева. Тя пожела триумф на музейните служащи и увери, че Министерството на културата ще поддържа и в бъдеще музеите в България. Тя напомни, че през тази година археологическият сезон за Пловдив е бил доста мощен и пожела и идващият да бъде подобен, с нови открития на Небет тепе и Източната врата, тъй като това са извънредно значими планове за град Пловдив.
На годишнината участва и пловдивският кмет Иван Тотев, който сподели, че сигурно ще продължи работата на общината във връзка с археологически изследвания и разкрития. Това, което следва е работа по Югозападната част на Одеона. Тотев благодари и на сътрудника му от Карлово доктор Емил Кабаиванов за сбирката от златни монети, която се демонстрира в Пловдив.
Директорът на музея Костадин Кисьов получи почетен знак на Пловдив, който му бе връчен от ръководителя на Общинския съвет Савина Петкова.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР