Площта, покрита с антарктически морски лед, е спаднала до най-ниското

...
Площта, покрита с антарктически морски лед, е спаднала до най-ниското
Коментари Харесай

Антарктическият морски лед спадна до най-ниското регистрирано ниво

Площта, покрита с антарктически морски лед, е спаднала до най-ниското си равнище тази година, откогато от края на 70-те години на предишния век се води статистика, съобщи ДПА, базирайки се на резултатите от китайско проучване.

Рекордът, подложен на 25 февруари 2022 година, бележи втория внезапен спад в ледената завивка единствено за пет години, оповестяват китайски откриватели от университета Сун Ят-сън в Гуанджоу и Лабораторията за южни морски науки в Джухай в сп. " Адвансис ин атмосферис сайънсис ".

Учените изследват океанските течения и климатичните феномени, обуславящи топенето, само че към момента са изправени пред загадки.

Докато ледът в Арктика бързо понижава поради световното стопляне, при ледената завивка в антарктическия район въпреки това се следи наклонност към леко нарастване, с към 1 % на всяко десетилетие от 70-те години на предишния век.

След необичайния спад, регистриран през 2017 година, тази година той се повтаря още веднъж в края на февруари - в края на лятото в южното полукълбо. Тогава за първи път размерът на антарктическия лед спада до под 2 милиона квадратни километра. Обхватът е с към 30 % по-малък от междинния за годините от 1981 до 2010 година

От Европейската работа за климатичните промени " Коперник " също оповестиха, че през февруари тази година измерената дневна повърхност на антарктическия морски лед е достигнала най-ниското си равнище, откогато от 1979 година се води статистика.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР