Плодовете са много ценен продукт за организма, но не всички

...
Плодовете са много ценен продукт за организма, но не всички
Коментари Харесай

4-те най-полезни плода за здравето на бъбреците

Плодовете са доста скъп артикул за организма, само че не всички от тях са еднообразно потребни за хора с хронични бъбречни проблеми.

Хората с бъбречно заболяване би трябвало прецизно да заобикалят плодове с високо наличие на калий и натрий, както и сушени плодове, защото те съдържат високи равнища на калий и въглехидрати, които могат да покачат кръвната захар.

Но има и здравословни плодове, които в допълнение към всичките си хранителни свойства оказват помощ за попречване на някои бъбречни проблеми, като камъни. OnlyMyHealth написа за това.

Нар

Според изследване наровете са богати на антиоксиданти, изключително пуникалагини и антоцианини, които защищават бъбреците от увреждане, породено от свободните радикали. Противовъзпалителни свойства на нара оказват помощ за понижаване на възпалението в бъбреците и ги защищават от всевъзможни увреждания. Освен това високото кръвно налягане може да повлияе отрицателно на бъбреците и да ги повреди. Някои изследвания демонстрират, че пиенето на сок от нар може да помогне за намаление на кръвното налягане и риска от камъни в бъбреците.



Снимка: Freepik

Ябълки

В предишното хората са казвали, че в случай че се изяжда по една ябълка дневно, няма да има потребност от лекари. И наподобява, че в действителност е по този начин. Редовната консумация на ябълки може да ви защищити от големи здравословни проблеми. Ябълките са с ниско наличие на натрий, което е потребно за хора с бъбречни проблеми. Консултантът нефролог и доктор по трансплантация в болница Хиндуджа, доктор Аян Кумар Дей сподели, че храни с високо наличие на натрий могат да доведат до камъни в бъбреците. Ябълките са отличен източник на диетични фибри, които предизвикват здравословното храносмилане и затова усъвършенстват здравето на бъбреците. Ябълките имат високо наличие на вода, което оказва помощ за цялостната хидратация, а вярната хидратация е значима за здравето на бъбреците, защото оказва помощ на бъбреците да отстраняват отпадъците и токсините от тялото по-ефективно.



Снимка: Freepik

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са богати на витамин С, който е мощен антиоксидант. Известно е, че антиоксидантите защищават бъбреците от увреждане от свободните радикали и оксидативен стрес. Цитрусовите плодове съдържат цитрат, който предотвратява образуването на камъни в бъбреците, като се свързва с калция в урината, намалявайки образуването на кристали, които могат да доведат до образуването на камъни. Въпреки че цитрусовите плодове са киселинни отвън тялото, те имат алкален резултат, когато се метаболизират, което може да помогне за обезвреждане на киселината в тялото и да понижи риска от ацидоза, положение, което може да повреди бъбреците. Цитрусовите плодове имат високо наличие на вода, което също способства за цялостната хидратация.



Снимка: Freepik

Авокадо

Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, които са извънредно потребни за сърцето, тъй като могат да понижат възпалението и да покачат равнищата на холестерола. Тъй като здравето на бъбреците е тясно обвързвано със здравето на сърцето, яденето на авокадо може индиректно да е от изгода за бъбреците. Поради ниското си наличие на натрий, авокадото е доста потребно за хора с бъбречни проблеми. Въпреки че има релативно високо наличие на калий, авокадото към момента може да бъде включено в удобна за бъбреците диета, защото съдържа фибри и здравословни мазнини. Въпреки това, хората с напреднало бъбречно заболяване или тези на диета с стеснен банкет на калий би трябвало да се съветват с доктор или диетолог, преди да употребяват авокадо.

Авокадото също е добър източник на диетични фибри, които оказват помощ за регулирането на кръвната захар и предизвикват здравословното храносмилане. Това може да бъде изключително потребно за хора с диабет, положение, което усилва риска от бъбречно заболяване.

Всички тези плодове имат доста изгоди за вашите бъбреци, само че с изключение на да ги ядете постоянно, би трябвало да спортувате постоянно и да пиете задоволително течности, с цел да подобрите здравето на бъбреците. Промяната на заседналия ви метод на живот и питателните ви привички също може да ви помогне да подобрите здравето на бъбреците.



Снимка: Freepik
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР