Плевенското читалище "Съгласие 1869" празнува 150-годишен юбилей. Това съобщи председателят

...
Плевенското читалище "Съгласие 1869" празнува 150-годишен юбилей. Това съобщи председателят
Коментари Харесай

Плевенското читалище Съгласие 1869 празнува 150-годишен юбилей

Плевенското читалище "Съгласие 1869 " чества 150-годишен празник. Това заяви ръководителят на управителния съвет Ивайло Атанасов.

"Съгласие " е дало основата за основаване на всички професионални културни институти в Плевен - неоспорим факт, означи той. Екипът е уверен, че в днешното не елементарно време, сполучливо отстоява същността на читалищната активност и идеята на духовността, е безапелационен Атанасов.

Създател на най-старото плевенско читалище е Нестор Марков - един от колосите на българската възрожденска интелигенция и на битката за независимостта на България, припомниха от Управителния съвет.

Атанасов акцентира, че през последните 30 години, когато съгласно него изпитват най-големи компликации, са съумели да запазят най-ценното - богатата библиотека. Тя е неповторима със своя фонд "Редки и скъпи издания ", старопечатна литература и възрожденска периодика, акцентира ръководителят.

Съхранява се цялостна сбирка от локалните периодически издания и централния щемпел, измежду които вестник "Северно ехтене ", цялостното течение на Държавен вестник от 1882 година, Дневниците на Народното събрание. Атанасов означи, че горделивост за читалището е първата балетна читалищна школа в страната, основана през 1954 година от балетмайстора Александър Манолов, в която всяка година се образоват по над 100 деца.

Заслугата за запазване на българския фолклор е огромна посредством отбор "Мизия ", който навършва 40-години.

Скоро има празник и най-младата читалищна група - вокалната "Арлекино ", която става на 5 години, сподели Атанасов. Казвам тези обстоятелства, не с цел да се вършим на герои, а да подчертая нашият метод на мислене, нашата философия, уточни Ивайло Атанасов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР