Плевенският театър ще отбележи 97-годишнината от рождението на големия български

...
Плевенският театър ще отбележи 97-годишнината от рождението на големия български
Коментари Харесай

С поетичен пърформанс „Един бял лист“ плевенският театър ще отбележи 97 години от рождението на Иван Радоев

Плевенският спектакъл ще означи 97-годишнината от рождението на огромния български стихотворец и драматург Иван Радоев с лиричен пърформанс „ Един бял лист “, основан по концепция на внука на поета - Калоян Радоев, и на режисьора Йордан Славейков. Събитието е на 30 март, събота, от 19.00 часа.

В едночасовото театрално-поетично осъществяване по стихове на Иван Радоев ще вземат участие Иван Радоев – наследник, артистът от плевенския спектакъл Антъни Пенев, както и актьорите Димитър Николов, Йордан Върбанов и Пламен Петков. Специален посетител е брачната половинка на поета Весела Радоева.

„ Един бял лист “ не е рецитал, не е обичаен театър, нито характерен пърформанс, споделят основателите му, а опция за среща с емблематичната поезия и обществена лирика на Иван Радоев. Свободното придвижване и другарство на актьорите с публиката трансформират пърформанса в самобитен лиричен разговор. Актьорите и основателите на „ Един бял лист “ са водени от концепцията, че мястото на поезията на Иван Радоев е измежду хората, такава, каквато е – без маски, без грим, оголена и мощна.

Заглавието на поетичния пърформанс е по едноименната стихосбирка на Иван Радоев „ Един бял лист “ от 1975 година, издадена след 15-годишното му наложително поетично безмълвие. „ Днес не се приказва доста за него и това доста припомня на тези години. А нашето предпочитание е все по-често да се чува името му “, изяснява Калоян Радоев.

„ Аз заобикалям да рева, тъй като общо взето съм малко песимист. Приличам малко на българския народ в това отношение. Не желая да се предавам, не желая да рева “, споделя за себе си Иван Радоев, вечно трансформирал българската лирика и спектакъл. Роден през 1927 година в гр. Пордим, приключва Първа мъжка гимназия в гр. Плевен и взе участие в градежа на Хаинбоаз по време бригадирското придвижване. Иван Радоев е първият създател на любовен цикъл, публикуван след 1944 година, за което е разгласен за декадентен и капиталистически, трансформирал се в любим на народа и безконечен бодил в очите на рецензията, притежател на изключителната премия за изцяло творчество, присъдена от Международната академия на изкуствата в Париж. Иван Радоев остава в паметта ни като един от най-благородните, нежни, незлобливи и по едно и също време с това сериозни поети и драматурзи на България.

„ Неговият мирен, спокоен и леко звучен глас, мекият му, бих споделил дори гальовен метод на другарство криеше в действителност нажеженото до бяло, безмилостно острие на свободната му мисъл - извънредно образна, богата на парадокси, непредвидима и пронизваща “, написа режисьорът Младен Киселов за него.

И дано не забравяме думите на Иван Радоев: „ Свободен е този човек, който може да каже пред себе си: от нищо не ме е боязън, нищо не мога да печеля, нищо не мога да изгубя, само че знам, че това съм аз “.

Бележитият стихотворец и драматург Иван Радоев си отива от този свят преди 30 години на 10 юли на 67-годишна възраст. От 1997 година плевенският драматично-куклен спектакъл носи неговото име, а на всеки две години се организира Национален конкурс за драматургия на името на Иван Радоев.

Билети за пърформанса може да закупите на касата в театъра или онлайн https://www.theatre-pleven.bg/program.html. Справки и резервации на: 064/ 834376.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР