Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа днес по

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа днес по
Коментари Харесай

ВСС разглежда днес по същество предложението на Надежда Йорданова за Гешев

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще прегледа през днешния ден всъщност предлагането на министъра на правораздаването Надежда Йорданова за предварително освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев.

Предложението беше импортирано във Висш съдебен съвет на 2 март, а по-късно бяха признати вътрешните правила за предварително освобождение на основния прокурор и ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, по които да се движи процедурата. Според министър Йорданова в предлагането ѝ за освобождение на основния прокурор се съдържат обстоятелства и условия за тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт, припомня Българска телеграфна агенция.

На 4 април членовете на Висш съдебен съвет одобриха единомислещо да бъде открита процедура за определяне на учредения за предварително освобождение на основния прокурор. Също по този начин взеха решение, че от девет условия, посочени от министъра като съображение за освобождение, едно напълно не дава отговор на условията, други три са отчасти възможни, а пет са напълно възможни и постоянни за разглеждане всъщност.

Изцяло са позволени въпросите свързани със: известие в Туитър във връзка дейностите на Министерство на вътрешните работи при митингите през лятото на 2020 г.; поредицата следствия „ Осемте джуджета “; досъдебното произвеждане за отравянето на Емилиян Гебрев; инцидентното систематизиране на делата и инструкции по отношение на транспортни закононарушения. Частично ще бъдат разисквани всъщност случаите с имунитета на Елена Йончева, делото „ Баневи против България “ и отношение на основния прокурор към неправителствени организации и юридически общности. Няма да бъде прегледан казусът с комерсиално сдружение „ Жоси “ ООД.

Освобождаването на основния прокурор е допустимо, в случай че най-малко 17 от членовете на Висш съдебен съвет гласоподават в поддръжка на предложение на министъра на правораздаването. В момента Пленумът на Висш съдебен съвет се състои от 22-ма членове.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР