Пленумът на Висшия съдебен съвет продължава днес процедурата по отстраняване

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет продължава днес процедурата по отстраняване
Коментари Харесай

Съдебният съвет обсъжда отстраняване на Гешев, докато той се готви да говори пред Европарламента

Пленумът на Висшия правосъден съвет продължава през днешния ден процедурата по премахване на основния прокурор Иван Гешев, инициирана по. Искането бе предизвикано от изказване на основния прокурор по време на конференция на 15 май, на която съобщи:

Междувременно Гешев разгласи, че ще пътува до Брюксел, където възнамерява да приказва пред Европейския парламент, в това число и за следствието, станало по-известно като " Барселонагейт ".

" Дневник " следи онлайн съвещанието във Висш съдебен съвет.
На живо
 Членове на прокурорската гилдия желаят премахване поради думи на основния прокурор
© Георги Кожухаров

Искането за премахване на Гешев бе предизвикано от изявлението на основния прокурор Иван Гешев на конференция на 15 май в Съдебната палата, на която той съобщи " малко откакто скъса показно оставката си. Това държание съгласно Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова е в нарушаване на Етичния кодекс на българските магистрати, а " употребената лексика, интонация и жестове на основния прокурор се възприемат от представителите на законодателната власт като " мутренски и непристойни ".

Гешев пък твърди, че има право на персонално мнение и е бил в положение на афект след и последвалите събития. Това можело по думите му да докара до избрани думи или дейности.

Обсъждането по тематиката стартира предишния четвъртък (8 юни) и За да бъде отхвърлен Гешев от поста, са нужни 13 гласа " за " от членовете на съвета.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от България Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР