Пленумът на Висшия съдебен съвет изтегли напред датите, които бяха

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет изтегли напред датите, които бяха
Коментари Харесай

Изборът на нов главен прокурор ще бъде на 24 октомври

Пленумът на Висшия правосъден съвет изтегли напред датите, които бяха препоръчани от прокурорската гилдия за процедурата по издигане на претендентите и избор на новия основен прокурор.

Така вместо на 14 ноември, каквото беше предлагането, чуването на претендентите и изборът ще се организира на 24 октомври, взеха решение през днешния ден кадровиците. Скъсяването на периода е за сметка на времето, през което гражданските организации и обществеността могат да се срещат с концепциите на претендентите. Висш съдебен съвет реши, че не е належащо да се чака да изтече целият двумесечен период, през който концепциите да стоят на на уеб страницата на съвета и едвам по-късно да се изготвят мненията на комисиите за професионалните и нравствените качества на претендентите и да се излезе с решение дали са възможни кандидатурите.

Остава препоръчаната дата за старт на процедурата - 15 юли. След това по закон би трябвало на четири поредни съвещания да се издигат кандидатурите - датите са 18, 22, 25 и 29 юли. А срокът претендентите да показват концепциите си е 12 август. Етичната комисия на Висш съдебен съвет и Комисията по атестирането би трябвало да изготвят мненията си до 17 септември. Срокът за неправителствените и научните организации да изпратят мненията си е 16 октомври.

Кандидати за основен прокурор могат да издигжат трима членове на Прокурорската гилдия и министънрът на правораздаването. Министър Данаил Киролв удостовери още веднъж, че той няма желание да упражни пълномощието си, с изключение на при изключителни условия, като да вземем за пример липса на претенденти.

Главният прокурор Сотир Цацаров акцентира, че в изтеглянето напред на периодите няма предумисъл, той е направил информация и открил, че и в границите на двумесечния период, а не безусловно след приключването му, комисиите на Висш съдебен съвет могат да изготвят мненията си.

Този път изборът на основен прокурор - петия откогато работи новата Конституция, съответствува с провеждането на локалните избори. Ако беше призната датата 14 ноември, можеше да се окаже сред първи и втори тур на изборите, демонстрира пресмятането на възможните дати на есенния избор. Изтеглянето напред на избора ще избегне напрежението, което всекидневно съпътства всички избори.

========================

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков изрази вяра да има избор още при първата процедура, тъй като по този начин ще има опция и за последователност. Главният прокурор Сотир Цацаров поддържа мнението, като добави, че точно това е повода да бъде препоръчано откриването на процедурата да бъде на 15 юли.
Следват четири съвещания на Пленума на Висш съдебен съвет, на които може да се издигат претенденти за поста основен прокурор. Те ще се проведат на 18, 22, 25 и 29 юли. Номинираните би трябвало да показват своите концепции до 12 август.
Първоначално Прокурорската гилдия беше решила, че на 3 октомври Пленумът би трябвало да разгласи дата, място и час за чуването на претендентите, а етичната комисия и тази за комисиите за атестирането и да изготвят мнения за притежаваните професионални и нравствени качества на претендентите до 7 октомври. Сега датите се изтеглят надлежно на 12 и 17 септември.
Същевременно вместо на 30 октомври, Прокурорската гилдия ще взема решение за допустимостта на номинираните на свое съвещание на 9 октомври. Неправителствените организации и представителите на научните среди могат да дават мнения до 16 октомври, вместо до 6 ноември, както гласеше първият вид.
Така се стигна и до датата 24 октомври, на която да се организира чуването на претендентите и самият избор.
Главният прокурор Сотир Цацаров изясни, че приемането на времеви график не е залегнало в Закона за правосъдната власт, само че тази процедура се е наложила, тъй като по този начин има предвидимост и неприкритост на процедурата. По думите му в закона на никое място не се сочи и кой изготвя хронограмата. В предходни избори оферти за това са правени от обособени членове на Висш съдебен съвет и на комисии.
Цацаров изясни, че изтеглянето на някои периоди не е кой знае какъв брой значително. " Не мога да кажа, че има директен предумисъл. Моето разбиране беше, че съвещанията на комисиите и колегията следва да следват приключването на двумесечния период, в който концепциите са оповестени на уеб страницата на Висш съдебен съвет. Но напавих информация с предишни избори и се оказа, че няма спънка комисиите да изготвят мненията си в границите на тези два месеца ", сподели още Цацаров.
След съвещанието правосъдният министър Данаил Кирилов удостовери, че няма желание да внася предложение на претендент за основен прокурор. Би номинирал човек единствено при избрани условия. На въпрос какви, той сподели – когато няма други претенденти, въпреки да направи ангажимента, че не желае да бъде обстоен в събитията. Той отхвърли да уточни дали към датата 29 юли ще има собствен претендент, който ще държи в запаса и единствено при потребност би го предложил.
По отношение на името на Емил Радев, което през последните седмици се появи като възможен претендент за основен прокурор, Кирилов съобщи, че той има опция и е доста евентуално в един миг да продължи работата си като евродепутат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР