Пленумът беше продължителен. Хубавото, по мое виждане, беше, че едно

...
Пленумът беше продължителен. Хубавото, по мое виждане, беше, че едно
Коментари Харесай

Съдия Дишева за ФАКТИ: Съдебният контрол над отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство е тема табу

" Пленумът беше нескончаем. Хубавото, по мое виждане, беше, че едно по едно всички учредения се разискаха поредно, показаха се мнения. "

Това сподели пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ арбитър Атанаска Дишева, член на Висшия правосъден съвет, във връзка Пленума на Висш съдебен съвет, на който най-сетне органът реши да допусне да се разиска всъщност отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. Както е известно, разискването и изобщо настояването за отстраняването на Гешев е по самодейност на правосъдния министър Надежда Йорданова.

Въпросното основно съвещание на Висш съдебен съвет ще се организира идния вторник, 12 април.

" Основанията са девет обособени. Пет бяха признати като възможни за разглеждане в своята целокупност, три отчасти, и едно беше признато за неприемливо ", описа арбитър Дишева.

Частично неприемливите учредения са осъществени преди Иван Гешев да стане основен прокурор на 18 декември 2019 година.

" Всичко, което се твърди, че е осъществено от него - деяние или безучастие преди тази дата, се одобри, че не може да съставлява съображение за неговото предварително освобождение, с аргумента, че това произвеждане може да има за съображение единствено държание на основния прокурор, в тази ситуация Иван Гешев, след встъпването в служба на поста ", изясни членът на Висшия правосъден съвет и по-късно добави: " Аз персонално не споделям това виждане ".

" Случаят, който се одобри, че е напълно неприемлив, е " Жоси ", тъй като всички дейности и бездействия, разказани в него, са осъществени преди началото на мандата му ", съобщи още Атанаска Дишева.

Основанието за полицейското принуждение над протестиращи спокойно български жители, за което Гешев и прокуратурата си затвориха очите, ще бъде разисквано, казусът " Осемте джуджета " също е признат като напълно позволен, както и някои медийни изказвания на основния прокурор.

" Всички от посочените учредения настояват, че със своето държание - деяние или безучастие, основният прокурор е уронил престижа на правосъдната власт. Престижът на правосъдната власт най-широко се схваща като положителното име, престижа на правосъдната власт, който съществува в обществото, доверието, което има към съответната институция.

Всички тези негови прояви нарушават престижа на правосъдната власт, това се твърди в предлагането на министъра. А уронването на престижа на правосъдната власт е едно от основанията - по Конституция и закон, което може да послужи за съображение за предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор ", изясни юристът арбитър Дишева.

Относно това по какъв начин ще се работи на 12 април при разглеждането на другите учредения за освобождението на Гешев, членът на Висш съдебен съвет Атанаска Дишева съобщи: " В разпоредбите, които приехме, ние нямаме тъкмо изложение за метода, по който би трябвало да действаме. Случаите не са свързани един с различен, напълно разнообразни са, осъществени са с разнообразни дейности или бездействия, по друго време. Според мен единствено би попречило на работата и на произнасянето, в случай че те се преглеждат взаимно. При приемането на разпоредбите аз настоях категорично да впишем, че се организира гласоподаване за всяко едно от основанията, само че това не бе възприето. Струва ми се, че е редно по този метод да се постъпи, само че не мога да кажа какво ще се случи. Самият основен прокурор в мнението, което мисля, че към този момент е обществено, е изложил несъгласие против това да се преглеждат пункт по пункт. "

Според арбитър Дишева произнасянето може и да не завърши в едно съвещание.

Относно това, че Министерство на вътрешните работи разгласява над 1000 случая, подценени от прокуратурата, т.е., че тя не е образувала досъдебно произвеждане, в това число по случаи, по които е очевидно, че има данни за престъпление/я.

" Ако досъдебните производства не се движат по този начин, че или да приключат по допустимия ред или да бъдат импортирани като обвинителни актове в съда, това значи, че нещо в работата на прокуратурата не се случва както законът предписва ", разяснява арбитър Атанаска Дишева, а по-късно добави:

" Отделно от това стои оня извънредно мъчителен въпрос с неналичието на надзор върху работата на прокуратурата в частта отвод да се образува досъдебно произвеждане. Това е тематика табу, тя съществува като проблем, само че до настоящия миг няма нито една направена крачка в посока да се допусне правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане.

" Там (б.р. в прокуратурата) стоят голям брой случаи, върху които съдът няма надзор ", посочи тя и изрази вяра, че ще се извършат действителни законодателни дейности в посока правосъден надзор над отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане.

Целия диалог сред Лили Маринкова и арбитър Атанаска Дишева можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР