Пленум на съдиите от Върховния административен съд ще се проведе

...
Пленум на съдиите от Върховния административен съд ще се проведе
Коментари Харесай

Десислава Иванчева оспорва законността на избора на евродепутати от ДПС

Пленум на съдиите от Върховния административен съд ще се организира на 12 юни.
Пленумът се привиква по отношение на постъпила тъжба от някогашния кмет на столичния регион „ Младост ”, подсъдима за приемане на рушвет, Десислава Иванчева, която взе участие на изборите за член на Европейския парламент на 26 май.
Иванчева оспорва законността на избора на Атидже Байрямова Алиева - Вели и Искра Димитрова Михайлова - Коларова, и двете от листата на " Движение за права и свободи ", оповестени от Централната изборна комисия за евродепутати.
Върховните съдии би трябвало да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционният съд с стимулирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от Република България.
Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявки на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да отдръпват всъщност единодушието си за присъединяване в изборите след провеждането на самите избори съставлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното изборно право и с демократичните правила на страната.
В жалбата на Иванчева написа, че решението на ЦИК, с което тези заявки за отдръпване на единодушие се зачитат, нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от Конституция на Република България, който не позволява корист с права, както и тяхното практикуване, в случай че то накърнява права или законни ползи на други.
Върховният административен съд е притежател на правото да оспори законността на извършените на 26 май евроизбори, както и законността на избора на обособен член на Екологичен потенциал от България. Съгласно Изборния кодекс Върховен административен съд може да сезира Конституционен съд въз основа на постъпило в период оборване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР