Платното Жени, кърпещи рибарски мрежи на дюните, рисувано от Винсент

...
Платното Жени, кърпещи рибарски мрежи на дюните, рисувано от Винсент
Коментари Харесай

Картина на Ван Гог е продадена за 7 млн. евро

Платното " Жени, кърпещи риболовен мрежи на дюните ", рисувано от Винсент ван Гог, когато е на 28 години, е продадено за над 7 милиона евро. Това е първа продажба на търг на творба на холандеца във Франция от 20 години насам.

Франсис Бриест от аукционна къща " Арткюриал " изяснява за какво цената е толкоз висока: " Защото на процедура не се оферират произведения на Ван Гог на пазара. Те са в музеите или фондове. Ето за какво купувачите са подготвени да платят и надплатят за създадените с сходно качество и значение ".

Творбата е датирана от 1882 година и е въодушевена от провинциалния пейзаж към Хага, където Ван Гог е прекарал малко време.

Според уредниците на търга в нея се откриват всички характерности на творчеството му, а това е единственият пейзаж, който художникът рисува през тази ера.

Картината беше благосъстоятелност на частен европейски колекционер, който я отдаде чартърен за 8 години до 2015 година на музея на Ван Гог в Амстердам.

Търгът беше събитие в света на изобразителното изкуство, защото все по-малко картини на Ван Гог стигат до пазара.

" За купувача мога да ви кажа единствено, че той ще си отиде с картината оттатък Океана. Не е европеец. Все отново картината ще отиде за няколко месеца в музей и мисля, че това е прелестно ", добавя Бриест.

Последната продажба в Париж на търг на творба на Ван Гог е от средата на 90-те години и е продадена за 10 милиона $.

Рекордът за творба на Ван Гог се държи от платното " Портрет на лекар Гаше ", за което бяха платени 82.5 млн. $ през 1990 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР