Пластмасата е интересен феномен от нашето ежедневие - едновременно е

...
Пластмасата е интересен феномен от нашето ежедневие - едновременно е
Коментари Харесай

Как метални фигури помагат на хората в Сливен да рециклират пластмасовите отпадъци

Пластмасата е забавен феномен от нашето всекидневие - по едно и също време е революционно откритие, без което не можем, и в това време неразумното й прилагане и безсистемно изхвърляне основава екологичен проблем за нас и околната среда. Ако не предприемем смислени дейности, с цел да ограничим казуса, рискуваме здравето си и бъдещето на нашата планета, която ще завещаем на поколенията след нас.

Как да бъде решен този комплициран проблем? Отговорът се крие в кръговия модел и затворения цикъл на преработване, а образецът, който ще ви споделим, идва от Сливен, където липсва работеща система за разделно събиране на боклуци. Това стимулира съдружие " " да кандидатства със своята вдъхновяваща концепция в петото издание на самодейността на Лидл България - " ". Впоследствие планът им " Сливен рециклира " е утвърден за финансиране през октомври 2022 година и изпълнен в границите на една година до началото на ноември 2023 година
 Снимка 646004
Източник:

Основната концепция на " Сливен рециклира " е да направи преработването на боклуци по-достъпно за локалните поданици. Ключов детайл в плана е построяването на атрактивни железни структури във формата на животни, които да ангажират младото потомство в идеята за запазване на околната среда. Първата фигура за разделно събиране на пластмасови бутилки е във формата на вълк и беше конфигурирана през май в градската градина на Сливен. Второто железно оборудване изобразява мечка и беше инсталирано неотдавна в двора на 11 СУ " Константин Константинов ", с концепцията да увеличи интереса на учениците към събирането на пластмаса и грижата за природата. Наскоро беше инсталирана и третата фигура - динозавър, която е ситуирана на южния паркинг в огромния ритейл парк в Сливен. Тя е с най-атрактивна и детайлна направа. Всяка от металните структури може да събере сред 5 и 20 кг. боклуци, по отношение на размера й и съгласно това дали бутилките са смачкани или не.
 Снимка 646011
Източник:

Освен това, основателите от съдружие " Юнайтед фючър " провеждат осем огромни акции, в които жителите могат да предадат събраното количество за преработване, а тези които донесат най-вече, са подтиквани с предметни награди като потребни домашен уреди. Благодарение на тези акции локалната общественост е събрала 2670 кг., което в размер се равнява на 18 огромни буса със смачкана и сортирана пластмаса.

Благодарение на поддръжката от Лидл България , планът се трансформира в още едно доказателство за груповата и трансформираща мощ на положителните хрумвания, ръководени от локалната общественост. Той съумява освен да ангажира жителите на града, само че и да образува смяна в техните настройки във връзка с замърсяването и опазването на природата.
 Снимка 646007
Източник:

" Сливен рециклира " е единствено един от образците за сполучлив план в миналогодишното издание на самодейността, която за интервал от пет години (2017-2022 г.) е подкрепила общо 119 цивилен хрумвания в 58 обитаеми места в страната с общ фонд от 915 000 лева В момента тече оценка на всички кандидатури в шестото издание на трансформираната стратегия, а финалистите, които ще бъдат оповестени през януари 2024 година, ще си разпределят рекордния фонд от 365 000 лева

Инициативата се реализира в партньорство с Фондация " Работилница за цивилен начинания ", Български дарителски конгрес, а от тази година към тях се причисли и Асоциацията на европейските публицисти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР