Плащането в брой трябва да остане като възможност и то

...
Плащането в брой трябва да остане като възможност и то
Коментари Харесай

Защо парите в брой трябва да останат, въпреки усилията за дигитализация

Плащането в брой би трябвало да остане като опция и то на всички места, изрично съобщи в профила си в обществената мрежа Фейсбук Иван Калчев – „ Глиги ”, едно от най-активните „ зелени ” политически лица в публичния живот през последните години.

Според него, кешът не трябва да се загърбва никога, макар напъните за цифровизация. Иван Калчев изрежда серия от причини за това:

1. Никоя цифрова система не е 100% сигурна, нито като програмен продукт, нито като хардуер. Ако сме се отказали от заплащането в брой оставаме без опция да си купим даже един самун при прекъсване на тока, хакерска офанзива или слънчево изригване.

2. Кешът дава независимост от политиките на централните банки и държавните управления. Отрицателната рента, на практика налог върху спестяванията, преди години ни изглеждаше като болна илюзия на крайни-комунисти, а през днешния ден е международна норма.

3. Ограниченията на заплащанията в брой не въздействат по никакъв метод на черната стопанска система и едвам доста едва на сивата.

4. Възможността да разполагаш с парите си свободно и анонимно е отбрана против властнически ограничения и административен произвол, както и буфер при финансови и банкови рецесии. Тоталитарният режим постоянно е на едни избори разстояние…

5. Получаването на възнаграждение в брой е от най-голямо значение за работещите небогати, за продажби на лична земеделска продукция, за едвам кретащи заведения.

6. Таванът за заплащане в брой не стопира прането на пари.

7. Кешовите ограничавания не стопират корупцията – от дълго време вместо пари в пликове се заплащат коли, мебели или поправки, трансферират се парцели, заплаща се за обучение на деца в чужбина или напълно законно се регистрират консултантски разноски за милиони.

8. Единствено банковото лоби регистрира безспорни облаги при ограничението на заплащанията в брой, заключава Калчев.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР