Плащаме най-много за здраве в Европа, но оставаме една от

...
Плащаме най-много за здраве в Европа, но оставаме една от
Коментари Харесай

Плащаме много за здраве, но сме от най-болните в Европа

Плащаме най-вече за здраве в Европа, само че оставаме една от най-болните народи на Стария континент, сочат оповестени през днешния ден данни на Световната здравна организация, представени от бТВ.

В съпоставяне с още 13 страни от Европейски Съюз, ние сме първенци по вреден метод на живот като тютюнопушене и приложимост на алкохол, от което идват и редица от проблемите със здравето ни – като сърдечно-съдовите болести.

Всяка година българинът изпива приблизително по 14 л алкохол, което се равнява на 280 дребни напитки.

Над 37% от популацията над 20 години са дейни пушачи.

„ Пристигнах в страната ви преди два дни и хванах такси. Шофьорът стартира да пуши, незабавно го помолих да спре, тъй като имам астма. За да се ограничи това, би трябвало да увеличите цените на цигарите. И да има по-строги наказания за пушачите на публични места”, разяснява доктор Клаудия Щайн от Световната здравна организация.

В разбора се на СЗО се показва още, че в страната ни фрапантно понижава равнището на детската смъртност, а продължителността на живота се е нараснала – 71,4 години за мъжете и 78,7 за дамите, само че е по-ниска спрямо европейските индикатори.

Относителният дял на популацията във възрастта до 14 години е много невисок спрямо другите страни, а хората над 65-годишна възраст са съвсем 20% от българите.

Заболяемостта от туберкулоза е ниска, по-ниски са стойностите и за разпространяването на СПИН и ХИВ. Хроничните неинфекциозни заболявания измежду дейното население – злокачествени, хронична обструктивна белодробна болест и диабет, са с по-високи от останалите страни, само че наклонността е за понижаване.

Основните аргументи за гибел в България са заболявания на органите на кръвообращението. Преждевременната смъртност, т.е. преди навършване на 65 години, също е по-висока спрямо другите страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР