Плановете на Европейския съюз не се сбъднаха - принудителното изтегляне

...
Плановете на Европейския съюз не се сбъднаха - принудителното изтегляне
Коментари Харесай

Енергийните страдания на Европа изглеждат все по-безсмислени

Плановете на Европейския съюз не се сбъднаха - насилственото евакуиране на съветските въглища от европейския пазар не можа да навреди на приходите на Русия. Руските въглищари съумяха да пренасочат потоците към други страни и да завоюват повече, макар нуждата от даване на отстъпка. Защо европейското страдалчество се оказа безсмислено?

Русия беше принудена да се отдръпна от европейския пазар на въглища през август, когато Европейски Съюз наложи ембарго. Това обаче не се оказа проблем за износа. Напротив, Русия доближи рекордни размери на доставки на въглища за други страни. Така през октомври Русия е доставила в чужбина съвсем 16,6 милиона тона. Това е единствено малко под равнището от юни, когато беше доближат върхът от 2017 година насам.

Това са данни на анализаторската компания „ Кеплер “ и не включват съветския експорт на въглища по железопътен превоз, който също се е нараснал. През първите девет месеца на 2022 година износът на въглища през Далекоизточната железопътна линия се е нараснал с 14%, до 18 милиона тона, в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Какво оказа помощ на Русия да размени толкоз елементарно и безболезнено европейския клиент?

Първо, световното търсене на въглища като цяло се е повишило, защото въглищата са по-евтина опция от природния газ, чиято цена е рекордно висока. В същото време въглищата и газът постоянно са взаимозаменяеми запаси, за разлика от петрола.

Второ, на фона на енергийната рецесия Европа „ не помни “ за екологичния дневен ред и си затваря очите за това по какъв начин страните от Европейски Съюз изгарят от ден на ден и повече въглища. И за първи път от 30 години Англия даже разреши да бъде издигната нова въглищна мина, макар че преди година Лондон поведе самодейност за понижаване на потреблението на въглища и изнесе същински представления в обществените мрежи със затварянето и въглищни мина. Още в средата на 2021 година в Европа стартира „ въглищен подем “, когато внезапно поскъпналият газ беше сменен с въглища и мазут. През 2021 година добивът на въглища в Европа към този момент е повишено с 18%, а през 2022 година ще нарасне с повече от една трета. Ето за какво в този момент Европа не може по никакъв метод да избута азиатските страни с екологичния дневен ред. В резултат Китай освен стартира да купува повече вносни въглища, само че и съществено усили личното си произвеждане на този тип гориво.

Трета точка: През септември Европейски Съюз обясни по-точното използване на въглищното ембарго. Много оператори се опасяваха, че европейците освен няма да могат да купуват съветски въглища, само че и да ги транспортират до други страни. Но Брюксел не предприе такава стъпка: европейските компании могат да доставят въглища от Русия в трети страни. Европейците вкараха такива отстъпки не поради тези трети страни. Това се преглежда като директна изгода за европейците. Например, в случай че Китай нямаше опция да усили вноса и личното си произвеждане на въглища, тогава щеше да има потребност от повече газ. И тогава нямаше да има „ остатък “ на ВПГ на пазара, тъй като те се появиха, наред с други неща, с помощта на Китай, който отчасти размени газа с въглища. Освен това, несъмнено, коронавирусните ограничавания в Китай бяха в интерес на Европейски Съюз, което като цяло понижи китайския „ вкус “ за енергийни запаси.

Друга причина за триумфа на съветския експорт на въглища е тяхната цена. Според първия вицепремиер Андрей Белоусов съветските миньори са принудени да дадат отстъпка от 50-60%, само че даже и при такива условия остават печеливши, защото въглищата, както всички енергийни запаси, също са поскъпнали.

„ Миналата седмица в петък въглищата на спот пазара в австралийско пристанище костваха над 436 $ за звук, което е съвсем три пъти повече от същия ден на предходната година.. В същото време износът на въглища от Русия се е нараснал четири пъти в стойностно изражение “, отбелязва Артьом Деев, анализатор.

„ От юли тази година, т.е. преди ембаргото да влезе в действие, съветските компании доста усилиха износа на въглища за азиатските страни и съвсем изцяло замениха европейските размери, които отпаднаха. Китай усили поръчките с 42%, Индия - с 60%. Общо износът се е нараснал с 2,8 милиона тона - това е съвсем същият размер, доставен в Европейски Съюз. През октомври-ноември наклонността към растеж на доставките на въглища за Азия продължи “, отбелязва Артьом Деев.

Русия пренасочва всички потоци за експорт на въглища главно към азиатските страни - Индия и Китай, а също по този начин усилва доставките за Турция и Близкия изток, сподели Владимир Чернов, анализатор. „ Европейските страни са нараснали неведнъж своя импорт на въглища от Южна Африка и Колумбия и се пробват да усилят размерите от Австралия. В същото време въглищата от Колумбия и Австралия са по-лоши от съветските от Кузбас, защото имат по-високо наличие на сяра, оказват по-силно влияние върху околната среда “, прибавя Чернов.

Всъщност Русия може да изнася още повече въглища за Азия и да печели още повече от това. Но има инфраструктурни и логистични ограничавания.

Първо, това е натоварването на железницата. Русия в действителност се нуждае от втора БАМ и Транссибирска железница и управляващите към този момент работят в тази посока. Русия стартира да уголемява тези направления.

Въглищата се доставят и през съветските дълбоководни пристанища. „ И тук липсва съответна инфраструктура за увеличение на доставките: потенциал на железницата, терминали и претоварни пунктове “, отбелязва Деев. В идващите няколко години се възнамерява и работа в тази посока.

Според него актуалните купувачи на съветски въглища, които ги вземат с отстъпка, ще понижат още повече поръчките. „ Но не доста - въглищата от Русия непрекъснато ще отиват в Азия, само че съмненията в приходите и облагите на фирмите към този момент ще се дефинират от международните цени на суровините и размера на отстъпката за съветски артикули “, отбелязва Артьом Деев.

Не можем обаче да изключим усложняване на обстановката с износа на нашите въглища. „ Западните страни не престават да разискват и вкарват нови ограничавания и забрани против Руската федерация, в това число тези, свързани с логистиката, застраховането на товари, транспорта на товари и впрочем. В момента има отстъпки, тъй че износът на въглища се е нараснал, само че борбата със наказания е най-вероятна още не е завършило “, предизвестява Чернов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР