Планирано е той да започне да функционира от идния понеделник

...
Планирано е той да започне да функционира от идния понеделник
Коментари Харесай

В Търговище разкриват Център за подпомагане на лица, потърсили закрила от войната в Украйна

Планирано е той да стартира да действа от идния понеделник и да е по сходство на към този момент работещия в Русе.

Решението за предприемането на сходна мярка е на регионалния шеф Станимир Парашкевов. Именно заради тази причина заместител регионалният шеф Десислава Петрова се срещна с регионалния шеф на Русе Анатоли Станев. Идеята бе да се почерпи опит от основаната организация в крайдунавския град сред държавната и локална власт, както и да се види на място съдействието от страна на доброволците, които са извънредно дейни. Центърът в Русе работи от няколко седмици и се намира на Централната жп гара. Там се дава цялостна информация на мигрантите, искащи да останат в града, даже за ден-два. Осигурени са благоприятни условия за безплатно настаняване, транспорт, както и здравна помощ. При нужда на място може да бъде обезпечена и първична психична помощ от експерти на БЧК и Община Русе. Областната администрация взаимно с Общината създаде и подробна осведомителна листовка с съответни данни и карта за Русе. На всички нуждаещи се раздават пакетирани хранителни артикули, вода и топли питиета.

Припомняме, че на гранично контролно-пропускателен пункт „ Дунав мост “ при Русе проработи и първият в страната пункт за прелиминарен банкет на бягащите от спора в Украйна.

Целта на пункта в Търговище е всеки да може да получи подробна информация по отношение на опциите за настаняване в региона, типовете помощ, която може да бъде предоставена на лицето или поддръжка при реализиране на контакт с други институции – като Бюро по труда, Дирекциите „ Социално подкрепяне “, РУО или РЗИ. Всички действия в Центъра ще се правят от доброволци, представители на Областната администрация и работещите към някоя от другите локални и районни организации.

Сътрудничеството сред двете регионални администрации ще продължи и се обмислят разновидности за взаимно подкрепяне с експертиза, логистика, дори и провеждането на взаимни образования.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР