Планираният за утре ремонт на магистралния водопровод на Шумен започна

...
Планираният за утре ремонт на магистралния водопровод на Шумен започна
Коментари Харесай

140 000 души са засегнати от аварията на магистралния водопровод на Шумен

Планираният за на следващия ден ремонт на магистралния тръбопровод на Шумен стартира ден по-рано. Късно нощес тръбата аварира на ново място и целия град остана без вода. След като повредите бъдат отстранени, се чака от на следващия ден следобяд да стартира пълненето на системата.

Близо 140 000 са наранени, тъй като от язовир Тича са подоснабдяват както Шумен, по този начин и Търговище, селата Белокопитово, Дибич, Панайотово, Волово и Велики Преслав.

Ден по-рано аварира водопроводът, който беше и епицентърът на цялата повреда и смисълът на поправките.

Днес през целия ден екипите на ВиК работиха по замяна на скъсаната тръба. В рамките на днешния ден бяха отстранени 8 повреди, бяха заменени 4 крана в помпена станция. От Регионалната здравна ревизия осведомиха кои са изворните чешми, на които шуменци могат да си пълнят вода. Това е във връзка монумент " Създатели на българската страна ", в парка Кьошкове, по пътя за квартал " Дивдядово ", към селата Новосел, Кочово и Лозево.

Спирането на водата в Шумен ден по-рано изненада жителите на града. Много от тях бяха планували за през днешния ден да се запасят с вода.
Айнур Идрис: Изненадана, аз не виждам смисъл в доста негативизъм да го обръщаме.
Пред изворните чешми в града се извиха опашки, а фризьорските салони не са затворили, само че са лимитирали предлаганите услуги.

Даниела Стоилова, коафьор: Нормално е да няма клиенти, откакто най-неочаквано нощес беше спряна водата. Приготвили сме се, само че главно ще бъдем на ножица и гребен, тъй като просто няма по какъв начин.

В детските градини, учебните заведения и лечебните заведения са взели нужните ограничения да бъде обезпечено задоволително количество вода.
Евгения Цветанова, ДГ „ Братя Грим " - Шумен: Закупили сме по изключение еднократни чинии и чашки, заредили сме и мокри кърпи да имаме, защото миенето на децата е огромна част от хигиената.
Заведенията са се запасили със стотици литри вода в бидони за хигиената, а за приготвянето на храната е купена минерална вода.
Ивиана Стоянова, притежател на заведение: В основата на този бизнес е водата, с цел да има качество на произвеждане на храна, обвързвано е с хигиена.
Причина за огромната повреда е амортизираният тръбопровод. От ВиК обявиха, че за отстраняването на казуса е нужно повече време, тъй като по дължината на тръбата се отстраняват към 20 повреди.
Инж. Галин Ганчев, ВиК-Шумен: В рамките на тези 48 часа бихме могли да се оправим, в случай че не излязат някакви непредвидени обстановки. От този тръбопровод зависи водоснабдяването на целия град Шумен, на селата Дибич, Панайот Волов, Белокопитово.
По отстраняването на повредите работят 60 души, има обезпечени екипи от водните сдружения на Шумен и Тръговище.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР