Планираният от Китай контрол върху износа на галий е довел

...
Планираният от Китай контрол върху износа на галий е довел
Коментари Харесай

Най-големият глобален купувач на галий: Светът трупа запаси

Планираният от Китай надзор върху износа на галий е довел до трескаво трупане на ресурси от специфични полупроводникови пластини, създадени от този метал, оповестява най-големият покупател на галий в света, представен от Reuters.

Галият е метал, който не се среща в природата. Обикновено се образува като непряк артикул при рафинирането на други метали. По данни на браншовата организация Critical Raw Materials Alliance Китай създава 80% от галия в света.

Freiberger Compound Materials разчита съвсем напълно на китайски снабдители за потребностите си от галий за производството на пластини, които се употребяват в усилватели на радиосигнал за мобилни телефони и оптична електроника.
 Износът на кои метали лимитира Китай за Европа
Износът на кои метали лимитира Китай за Европа

Какви ще са следствията?

Производителите на коли също са изправени пред алтернативата дали ще могат да продължат да разчитат на метала, който до неотдавна се разглеждаше като фактор, изменящ разпоредбите за електрическите транспортни средства.

Консумирайки към 10% от международното произвеждане на галий, Freiberger Compound Materials се оказва в центъра на разтърсванията след изненадващия ход на Китай, влизащ в действие от 1 август.

" Индустрията е доста напрегната ", споделя основният изпълнителен шеф на компанията Майкъл Харц.

През последното десетилетие китайските компании за галий са изтласкали от пазара множеството съперници от други страни, като са ги подбивали ценово

Freiberger Compound Materials с годишни продажби от 70-80 млн. евро и 65% пазарен дял в производството на галиеви арсенидни пластини за усилватели на мощ за смарт телефони, се конкурира с японската Sumitomo Electric и редица по-малки китайски производители.

Групата, чиито корени водят до държавна фабрика за електроника в някогашната Източна Германия, има ресурси от галий за няколко месеца, защото от дълго време чака евентуална форма на комерсиална рецесия и няма какво друго да направи, разясняват специалисти.

Те са пресметнали, че доставките ще спрат, когато контролът върху износа влезе в действие на 1 август и ще бъдат обновени към месец по-късно, когато настояванията за лицензи бъдат обработени, макар че няма надеждна информация за това.

Freiberger Compound Materials използва няколко десетки тона галий годишно, което прави суровината най-големият й разход.
 В Китай проработи най-голямата слънчева електроцентрала в света
В Китай проработи най-голямата слънчева електроцентрала в света

Освен произвеждане на чиста сила, оборудването се употребява за произвеждане на сол и аквакултури
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР