Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се предоговори. Вярвам,

...
Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се предоговори. Вярвам,
Коментари Харесай

Министър Карамфилова: Планът за възстановяване трябва да се предоговори

„ Планът за възобновяване и резистентност би трябвало да се предоговори. Вярвам, че с напъните на служебния кабинет и специалистите, ангажирани със задачата, ще успеем по този начин да го предоговорим, че България да покаже задоволително упоритост за пътя си към декарбонизация пред Европейска комисия. “ Това съобщи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова пред Българска национална телевизия.

Мерките би трябвало да бъдат препоръчани от Министерството на енергетиката, защото става дума за промени в тази сфера, уточни тя. Не би трябвало да се пристъпва към внезапно затваряне на работещи мощности, а съответните им други възможности би трябвало да бъдат препоръчани последователно.

„ От компетентността на Министерство на околната среда и водите най-важното е по-скоро предоговаряне на така наречен междинни цели. Ключовото предизвикателство е, че с прилагащото решение в действителност страната ни е поела ангажимент за поетапно понижаване година по отношение на година на издадените количества парникови газове “.

България е приела изискване да понижи нездравословните излъчвания най-малко с 55% към 2030 година по отношение на 2007-ма, когато става част от Европейския съюз.

„ Европейската зелена договорка е дала пътя, по който би трябвало да вървим. Безспорно България е измежду най-енергийно интензивните и натоварени браншове с въглищните мощности. Ясно е, че би трябвало да вървим по този път, само че сега, с течението и форсмажорните условия, не смятам, че сме готови с опция, а би трябвало да подсигуряваме енергийната и националната сигурност.

Намирането на опция за декарбонизация е посредством ясни и постепенни ограничения, отговорности, изясненост какъв брой ще ни коства всичко това. Това включва околна среда, опазване на здравето, национална сигурност, финанси.

Вероятно е да има закъснение на заплащанията по Плана за възобновяване поради тези отклонения, само че положителната вест е, че въпреки всичко първият транш е пристигнал, разяснява Росица Карамфилова.

„ Така или другояче по останалите промени се работи, останалите вложения са в ход. Ако някой смята, че ще е елементарно, не, ще бъде извънредно мъчно, само че ние нямаме път обратно. Трябва да продължим, с цел да достигнем до крайната цел “.

България има 16 наказателни процедури в региона на околната среда, четири от тях към този момент са затворени. Все още не плащаме за нарушавания, уточни министърът. Най-тежките нарушавания са свързани с качеството на атмосферния въздух.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР