Планът за инвестиции в иновациите и промишлеността на правителството е

...
Планът за инвестиции в иновациите и промишлеността на правителството е
Коментари Харесай

Франция продава държавни активи, за да стимулира индустрията и иновациите

Планът за вложения в нововъведенията и индустрията на държавното управление е на стойност 10 милиарда евро

Още по тематиката
Френският бизнес поддържа плануваните промени на Макрон

Новоизбраният президент планува да понижи корпоративните налози и да контракти повече независимост за бизнеса
10 юли 2017
Макрон стартира приватизацията с летищата

Президентът желае да набере до 10 милиарда евро от раздържавяване.
11 юни 2017 Най-голямо внимание притегля Aéroports de Paris, която оперира парижките летища Charles de Gaulle и Orly. Френската страна има акции в 81 компании на стойност 100 милиарда евро и държавното управление счита да се раздели с присъединяване си в редица от тях. Сред фирмите, където страната е акционер, са автомобилният производител Renault, промишленият конгломерат в региона на електрoниката и високите технологии Safran, както и енергийната компания EDF. Продажбата на държавни активи започнаха още предходната година като част от желанието на президента Еманюел Макрон държавното управление да събере 10 милиарда евро за реализиране на амбициозните проекти за стимулиране на индустрията и нововъведенията, написа Financial Times.

Кои компании се продават

В края на 2017 година държавното управление продаде 4% от акциите на енергийната Engie в договорка на стойност 1.5 милиарда евро, като по този метод редуцира присъединяване си в компанията до 25.5%. Другата огромна продажба беше на 5% от присъединяване в Renault за 1.2 милиарда евро.

Според анализатори държавното управление ще продължи с продажбата на акции от Engie, като се чака страната да понижи присъединяване си в държавната лотарийна компания Française des Jeux и телекома Orange, само че информация за съответните проекти към момента липсва.

От листата с компании най-голямо внимание притегля Aéroports de Paris (ADP), която оперира парижките летища Charles de Gaulle и Orly. Държавната организация за вложения (АРЕ) разгласява изказване, от което стана ясно, че към момента не е взето решение за ADP. Според специалисти и разнообразни държавни източници най-вероятно е да се пристъпи към такова деяние. Франция има 50.6% от ADP, с продажбата на които би могла да набере оставащата част от търсената сума. В края на предходната година се появиха спекулации, че държавното управление обмисля концесия преди продажбата, само че те не бяха доказани.

Освен двете столични летища ADP ръководи или има присъединяване в 23 летища по света, в това число в Белгия, Турция, Саудитска Арабия и Чили.

Проблемът в продажбата на ADP е типът на услугата и законовите спънки пред продажбата на мажоритарен дял. Според анализатори Франция би могла да раздели ADP в две компании - едната да управлява портфейла с недвижими парцели, а другата да управлява мениджмънта на летищата. Вторият и по-лесен вид е директна продажба на лиценза за ръководство на летището за стеснен интервал от време, при което страната ще задържи собствеността върху терените.

Като най-сериозен претендент се приема френската инфраструктурна група Vinci, която все още има 8% от ADP, а съгласно източници APE се е обърнала към Bank of America Merrill Lynch да съветва търсенето на претенденти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР