Планът се очаква да включва таван на цената на газа

...
Планът се очаква да включва таван на цената на газа
Коментари Харесай

ЕК представя в сряда дългоочаквания си енергиен план

Планът се чака да включва таван на цената на газа и на електричеството, създадено от различни горива Обсъжда се и цифровизация на енергийната мрежа, която ще изисква инвестиция от 565 милиарда евро в инфраструктура до 2030-а Предложенията ще бъде разисквани от енергийните министри в края на месеца, а финалното утвърждение се чака при започване на октомври в Прага.
Европейската комисия ще разгласява на 28 септември проекта си за справяне с енергийната рецесия в Европейски Съюз. Предложенията, които към този момент бяха разисквани на изключителни срещи с енергийните министри, се чака да включват таван на цената на газа, оптималната цена на електричеството, създадено от различни горива за отбягване на несъразмерни облаги, както и понижаване на търсенето на електрическа енергия.

Изпълнителната власт на Европейския съюз ще изготви и проект за цифровизиране на енергийната мрежа за увеличението на каузи на възобновимите енергийни източници и по-малко взаимозависимост от Русия.

Реклама
Новият енергиен пакет Очаква се предлагането на Европейската комисия да включва. Повечето страни членки поддържат сходна мярка, само че се разграничават във вижданията си по какъв начин да бъде приложена тя. Италия желае таван на физическите и финансови транзакции във всички хъбове на Европейски Съюз, Гърция е " за " ограничаване на TTF, до момента в който Полша желае ценово ограничаване за газ от снабдители, в това число от Русия. В същото време страните, които се опълчват на тавана на цените, споделят, че сходен ход би насърчил по-голямото ползване на горивото в миг, когато Европейски Съюз се стреми да понижи използването му.

Най-вероятно Европейска комисия ще предложи подлагане на TTF на финансов контрол, с цел да се избегнат спекулациите и да се сътвори спомагателен бенчмарк, който да подсигурява по-добре работещ пазар с по-малко неустойчивост. Предвижа към момента налагане на налог върху евтините производители на електрическа енергия и понижаване на търсенето на ток, изключително в пиковите часове от 8 до 20 ч.

Комисията също по този начин обмисля основаването на клирингов център на Европейски Съюз, " с цел да получава действителни данни за всички директни цени на LNG или различен импорт ", се споделя в работния документ, с който " Капитал " разполага. Подобен ход би подкрепил взаимната платформа за покупки на блока, непринуден механизъм за повишение на преговорната мощ на участващите държави-членки и обезпечаване на по-ниски цени.
Реклама
Предложенията на комисията ще бъдат разисквани на изключителна среща на енергийните министри на блока на 30 септември. Темата за енергийната рецесия ще бъде основна и по време на неофициалната среща на водачите на Европейски Съюз в Прага на 7 октомври и на тримесечната среща на върха, планувана за 20-21 октомври в Брюксел. Дигитализация на енергийната система През идната седмица Европейска комисия ще показа и проекта за деяние " Дигитализация на енергийната система ", който ще изисква инвестиция от 565 милиарда евро в инфраструктура до края на десетилетието за реализира на зелените цели и преустановяване на зависимостта от Русия.

Съгласно проекта блокът ще насърчи шерването на данни за потреблението на електрическа енергия, започвайки от 2024 година, с цел да помогне за повишение на гъвкавостта на енергийните пазари в района, да вземем за пример като разреши на слънчеви панели и електрически транспортни средства да връщат сила в мрежата.

Друга цел е да има слънчеви панели на покривите на всички търговски и публични здания до 2027 година и на всички нови жилищни здания до 2029 година Документът също по този начин приканва за инсталиране на 10 млн. термопомпи през идващите 5 години и обезпечаване на 30 млн. транспортни средства с нулеви излъчвания по пътищата до 2030 година

Европейски Съюз също по този начин ще поддържа операторите на преносни системи да основат " дигитален близнак " на електрическата мрежа, което ще спомогне за повишение на нейната успеваемост. За да обезпечи киберсигурността, Комисията ще предложи правилник, включващ атомна и газова инфраструктура, само че без закрепен график за реализирането й.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР