Плъхове и мишки на фронтовата линия в Украйна. Те разпространяват

...
Плъхове и мишки на фронтовата линия в Украйна. Те разпространяват
Коментари Харесай

Плъхове превзеха фронта в Украйна,: Войници с "миша треска" повръщат, очите им кървят

Плъхове и мишки на фронтовата линия в Украйна. Те популяризират заболявания, които карат бойците да повръщат и кръв да се стича от очите им. Ужасът, разказан от CNN, пресъздава бруталните условия от окопите на Първата международна война.

Украинска военнослужеща с военното наименование " Кира " си спомня по какъв начин предходната есен, до момента в който се била в южна Запорожка област, батальонът й е бил обзет от " миша зараза ".

" Представете си, че лягате да спите и внезапно се появява мишка, която почва да пълзи в панталоните или пуловера ви, дъвче върховете на пръстите или хапе ръката ви. Спите два или три часа, според от това какъв брой огромни късметлии сте ", споделя Кира пред CNN. Тя пресметнала, че в нейната землянка от четирима бойци е имало към 1000 гризача. " Не мишките ни идваха на посетители, ние бяхме в дома им. "

Нашествията се дължат частично на промяната на сезоните и цикъла на чифтосване на мишките. След следващата сурова военна зима, мишките търсят храна по близо 1000-километровата фронтова линия, разпространявайки заболявания.

Кира сподели, че е пробвала всичко, с цел да изгони мишките от бункерите - напръскване с отрова, напръскване с амоняк, даже пробвала с молитва. Магазините наоколо се запасили с артикули срещу мишки, което проработило за известно време. Но защото мишките продължавали да идват, те пробвали и други способи.

" Имахме котка на име Буся и първоначално тя помагаше, като ядеше мишки. Но по-късно те станаха толкоз доста, че тя просто се отхвърли. Една котка може да хване една или две мишки, само че в случай че са 70, това е нереално. "

Освен че предизвикват безпокойствие и заболявания измежду бойците, мишките също опустошават военно и електрическо съоръжение. Кира споделя, че когато работела като сигналист и живяла настрана, виждала по какъв начин мишките се качват в металните кутии и съсипвали кабелите, прекъсвайки връзката.

" Мишките дъвчеха всичко: радиостанции, ретранслатори, кабели. Плъховете се качваха в колите и дъвчеха електрическата апаратура, резервоарите и колелата ", споделя Кира. " Загубите поради мишките единствено в нашата землянка възлизат на 26 500 $. "

Видеоклипове, споделени в обществените медии от украински и съветски бойци, демонстрират мащаба на болестта на фронтовата линия. Виждат се мишки и плъхове да се шляят под леглата, в раници, електрически генератори, джобове на палта и калъфки за възглавници. Едно видео демонстрира мишки, които се изсипват от съветска минохвъргачка като патрони от пушка. В друго котка се пробва да хване гризач от фотьойл, преди боец да потупа горната част на седалката и десетки други да се спуснат надолу. Котката, превъзходена числено, признава загубата си и отстъпва.

Военното разузнаване на Украйна през декември заяви за експлоадиране на " миша тресчица " в доста съветски елементи към Купянск в Харковска област, за което Москва се пробва да поеме отговорност от месеци. В отчета се споделя, че заболяването се предава от мишки на хора " посредством поемане на прахуляк от миши изпражнения или посредством поглъщането им с храната ".

CNN не е съумява да ревизира отчета, само че съгласно украинската войска ужасните признаци на заболяването включват тресчица, обриви, ниско кръвно налягане, кръвоизливи в очите, повръщане и, защото визира бъбреците, мощна болежка в гърба и проблеми с уринирането.

Според украинското военно разузнаване " мишата тресчица " доста е понижила бойните качества на съветските бойци. Не се споделя дали украинските войски са били наранени. Украинските управляващи не алармират за една съответна болест, популяризирала се измежду бойците, само че има редица разнообразни случаи на туларемия, лептоспироза и хантавирус.

Докладът прилича тези от Първата международна война, в които натрупването на боклуци и трупове спомогнало за размножаването на гризачите. Робърт Грейвс, британски стихотворец бил се в окопите в Първата международна война, написа в записките си по какъв начин плъхове " излизат от канала, хранят се с многочислените трупове и се развъждат извънредно доста ". Когато дошъл нов офицер, през първата си нощ той " чул сборичкване, осветил леглото и разкрил два плъха върху одеялото си, които се борели за една отрязана ръка ".

През Първата международна война популацията на плъхове набъбва, когато спорът стагнира. И има опасения, че войната в Украйна е в същото състояние. Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна военачалник Валерий Залужний сподели пред The ​​Economist в края на предходната година: " Точно както през Първата международна война, ние достигнахме равнището на технологиите, което ни слага в задънена улица ".

" Зимните култури, засети през есента на 2021 година, не бяха прибрани на доста места и дадоха великодушна самосевка. Мишките, които се развъдиха, оцеляха през зимата и продължиха да ядат от новата годишна продукция ", споделя откривателят Игор Загорюдник. Войната също е разпръснала хищниците, позволявайки на мишките да се развъждат още по-свободно. Той акцентира, че вредите могат да бъдат съдбовни, защото изгубената връзка може да коства животи.

Докато Украйна претърпява още една зима, казусът евентуално ще се утежни, преди да се усъвършенства. " Ще става все по-студено и мишките ще слизат в окопите от ден на ден и повече. ", добави Загороднюк.

През Първата международна война бойците не можели да решат казуса с плъховете. Вместо това почнали да ги употребяват за цели. Опитът да набиеш един на щик се трансформирал във форма на развлечение. Населението им не намаляло до края на войната.

Но Загороднюк предизвести Украйна да не разрешава същото да се случи още веднъж. " Борбата против тях би трябвало да бъде проведена, а не да се разчита на бойци и доброволци. Това е неверно. Все отново става въпрос за боеспособността на армията. Трябва да се грижим за нашите бойци. "

Източник: 24 часа
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР