Pixabay.comТурция може да не е единствената страна, изправена пред валутна

...
Pixabay.comТурция може да не е единствената страна, изправена пред валутна
Коментари Харесай

Турция може да не е единствената страна пред валутна криза


Pixabay.com

Турция може да не е единствената страна, изправена пред валутна рецесия, поради вероятността от по-високи лихви в Съединени американски щати, съобщи известният вложител в разрастващите се пазари Марк Мобиус.

В изявление за CNBC Мобиус беше запитан дали внезапното обезценяване на турската валута може да се популяризира и към други страни. Неговият отговор беше: “Да, несъмнено, че може ”, пипе profit.bg.

“При по-високи лихви в Съединени американски щати, всичките тези страни, които имат задължения в долари, ще бъдат наранени, ” съобщи вложителят, който е един от създателите на капиталовата компания Mobius Capital Partners.

Турската лира поевтиня до рекордно ниско равнище тези дни, откакто президентът на страната Реджеп Ердоган отбрани противоречивата политика на централната банка да понижава лихвените проценти в изискванията на двуцифрена инфлация.

Мобиус обаче не конкретизира кои други страни са уязвими на валутна рецесия. Според него обаче положителната вест е, че от азиатската финансова рецесия през 1997 година доста разрастващи се страни са поемали повече дълг в локална валута.

В оповестен по-рано през седмицата разбор на капиталовата банка Nomura се показва, че четири разрастващи се страни са изложени на максимален риск от валутна рецесия и това са Египет, Румъния, Турция и Шри Ланка.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР