[Pixabay.com] Преките чуждестранни инвестиции в България достигат 989 млн. евро

...
[Pixabay.com] Преките чуждестранни инвестиции в България достигат 989 млн. евро
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции в България приближават 1 млрд. евро към ноември

[Pixabay.com] Преките задгранични вложения в България доближават 989 млн. евро през интервала януари - ноември 2019 година, демонстрират предварителните данни на Българската национална банка (БНБ), оповестени в петък. За съпоставяне, през същия интервал на миналата година сумата е 522 млн. евро. Разликата идва от забележителен приток на капитали под формата на дългови принадлежности – заеми, предоставени от фирмите майки в чужбина на българските им дъщерни сдружения.

Данните за платежния баланс демонстрират също, че сумарно от началото на годината българският експорт на артикули надвишава вноса със 165 млн. евро при недостиг от над 1.6 милиарда евро година по-рано. Плюсът идва от леко ускоряване на експорта и спад на импорта. Салдото по услугите също е позитивно и доближава 3.9 милиарда евро през интервала януари - ноември 2019 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По-високи ли са директните вложения

Данните за директните вложения съвсем постоянно са предпоследни, защото се ревизират в продължение на две години след първичната обява по отношение на интернационалната методология на МВФ. По-често с постъпването на повече данни корекциите са нагоре.

Към ноември статистиката демонстрира общ чист приток на непознати капиталовложения в България от 989 млн. евро, или близо 2 милиарда лева Плюсът идва от над 1.3 милиарда евро приток на вложения под формата на дългови принадлежности, а чистата сума на дяловия капитал, който съставлява дълготрайни инвеститорски ползи, е на минус от 411 млн. евро.

Реинвестираната облага в страната, или тази част от чистия финансов резултат на българските подразделения, който външните вложители оставят в България, наподобява скромна на пръв взор - 81 млн. евро от началото на 2019 година, само че данни за последното тримесечие към момента няма, а и те ще преминат през обилни проверки. Така да вземем за пример първичните данни за реинвестираната облага през 2018 година регистрираха чист приток от 129 млн. евро, а в този момент сумата за същия интервал е 328 млн. евро.

Откъде идва огромният приток от дългови принадлежности не излиза наяве, защото в месечните данни на Българска народна банка нямат разбивка на непознатите вложения по страни и тип на капиталите. Съдейки по тримесечните данни по страни, водач е Холандия, откъдето са пристигнали 432 млн. евро към ноември 2019 година, следвана от Германия с 232 млн. евро и Англия със 193 млн. евро.

Слонът в статистиката

Трябва да се означи, че числата както за 2019, по този начин и за 2018 са повлияни от покупката на френската Сосиете женерал Експресбанк от ДСК – българското отделение на унгарската OTP. Операцията е с нулев чист резултат за българската статистика, само че, защото парите се разпределиха през декември 2018 година и януари 2019 година, на годишна база изкривява трендовете. Така да вземем за пример България регистрира приток на дялов капитал от 611 млн. евро от Унгария, защото ДСК усили капитала си през декември 2018 година, което ускори индикатора в границите на тази година. Плащането към Societe Generale е през януари 2019 година, което Българска народна банка регистрира като отлив на дялов капитал - 538 млн. евро към Франция.

Текущата сметка е на плюс от 5.9 милиарда евро

Търговският баланс от началото на годината е позитивен към ноември в размер на 165 млн. евро при недостиг от 1.6 милиарда през същия интервал на 2018 година Положителното салдо по услугите обаче нараства на годишна база - от 3.4 милиарда евро към ноември 2018 година до близо 3.9 милиарда през 2019 година Увеличението не се дължи толкоз на повече български услуги, употребени от чужденци, колкото на по-малко българи, които са заплатили за задгранични такива.

Сметката за първичния приход, където влизат чистите приходи от дивиденти и парите на краткотрайно работещите отвън страната, е на минус от 11.2 млн. евро през януари - ноември, а при вторичния приход, където са включени да вземем за пример европейските средства и парите от емигранти, чистата сума леко нараства с 22 млн. евро до 1.85 милиарда евро на годишна база.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР