[Pixabay.com] Една пета от анкетираните получават брутна месечна заплата до

...
[Pixabay.com] Една пета от анкетираните получават брутна месечна заплата до
Коментари Харесай

Работната среда е най-мотивираща за финансовите директори

[Pixabay.com] Една пета от интервюираните получават брутна месечна заплата до 5000 лева, а възнаграждението на 53% е сред 5 и 10 хиляди лева на месец. Над 15 хиляди лева взимат 9% от интервюираните.
Заплащането не е водещият фактор, който стимулира и задържа финансовите шефове на актуалните им работни места. Както все по-често се среща и при по-ниски позиции, ключът към мотивирането им се крие най-много в самата работна среда и в организационната просвета на компанията. Това демонстрират резултатите от проучването CFO on Spot, извършено измежду към 180 финансови шефове в България. Проучването е направено от компанията за търсене на чиновници на управителни длъжности " Фрийзберг & партнърс България ", която е част от групата Friisberg & Partners.

Заплащане

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В проучването са взели участие финансови шефове или експерти на еквивалентна позиция от общо 15 бранша, като най-вече отговори са получени от секторите " Бързооборотни артикули ", " Информационни и информационни технологии " и " Индустриално произвеждане ". Обобщените данни демонстрират, че една пета от интервюираните получават брутна месечна заплата до 5000 лева, а възнаграждението на 53% е сред 5 и 10 хиляди лева на месец. Над 15 хиляди лева взимат 9% от интервюираните.

Освен главното заплащане множеството финансови шефове взимат и бонуси, които най-често са сред 10 и 30% от годишната заплата. Сред най-разпространените спомагателни придобивки са длъжностен телефон и в допълнение здравно обезпечаване, а към половината употребяват служебна кола или имат гъвкаво работно време с опция за работа от у дома. В преобладаващия брой случаи високите равнища на заплащане са съпроводени и с по-агресивни бонусни схеми, и с по-богат пакет от спомагателни придобивки.

Мотивация

Възнагражденията,
бонусите и спомагателните придобивки обаче не са главната мотивация или задържащ фактор за финансовите шефове. За към две трети от участниците в изследването най-важни са средата, атмосферата и организационната просвета, а още толкоз са показали като различен основен фактор естеството на работата. На трето място с доста близки резултати интервюираните подреждат естеството на бизнеса и екипа, с който работят. Заплатата има значение за 37% от интервюираните, а бонусната скица и спомагателните придобивки остават в дъното на класацията.

Авторите на изследването обаче означават, че колкото по-висока е заплатата на професионалиста, толкоз по-вероятно е тя да бъде посочена като задържащ фактор. Така да вземем за пример единствено 16% от финансовите шефове в най-ниския сегмент на възнагражденията означават заплатата като задържащ фактор, до момента в който в най-високия сегмент на възнаграждение този дял е 75%.

Да привлечеш експерт

Докато едвам един от четирима финансови шефове би сменил работата си поради по-добри финансови условия, изследването демонстрира, че цели 62% могат да бъдат " изкушени " от професионалното предизвикателство и опциите за израстване. Те биха били отворени да преглеждат кариерни благоприятни условия в по-големи компании или пък в такива, на които следва сериозна и забавна промяна, като да вземем за пример създаване на организация и екип, въвеждане на нови процеси и системи и така нататък, показват от Friisberg & Partners.

Повечето от участниците в изследването биха били отворени да преглеждат позиции с по-висок сан от сегашния им или с по-комплексни отговорности и функционалности. Изследването демонстрира, че множеството от участниците (59%) имат отговорности на локално равнище, въпреки че напълно не е дребен делът и на финансовите шефове, които дават отговор за цялостен район (29%) или чиято позиция има световен обсег (11%). Извън чисто финансово-счетоводните функционалности те извършват също и задания, свързани с IT, човешки запаси, доставяне и други

Проучването демонстрира и различен забавен факт - към две трети от финансовите шефове се " самообразоват " благодарение на професионална литература и профилирани уеб страници, както и посредством диалози с сътрудници. Други известни средства за поддържане на професионалната подготвеност са също квалифицираните курсове и абонаментът за профилирани издания. Топ профил

Ако сте измежду най-високо платените CFO експерти, то най-вероятно имате районна или световна роля, показват от Friisberg & Partners. Над 50% е вероятността да сте в ICT промишлеността. Наясно сте, че имате отлични условия на труд и възнаграждението за вас е задържащ фактор. Не бихте сменили бизнес бранша, тъй като в него усещате, че си тежите на мястото. Основният ви претекст за кариерна смяна, в случай че въобще решите да извършите такава, би бил опцията за професионално развиване или по-добър баланс сред работа и персонален живот, само че не и за сметка на финансовите условия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР