Питали ли сте се какъв е произходът на израза Пантелей

...
Питали ли сте се какъв е произходът на израза Пантелей
Коментари Харесай

Откъде идва „Пантелей пътник и каква е връзката му със смъртта?

Питали ли сте се какъв е произходът на израза „ Пантелей пасажер " и какво тъкмо значи? В интернет има какво ли не. От това, че славяните не разбирали смисъла на гръцкото име Пантелеймон, до това, че по времето, когато се чества, птиците се готвели да отлитат на юг.

За по-обстоен отговор на този въпрос се обръщаме към Питанка. Ето какво разбрахме:

Свети Пантелеймон е настойник на пътуващите, ни споделя интернет. Когато човек се стяга за път, негов патрон е този светец. Но това, става известно, не е правилно. Пантелеймон е настойник на много сфери, само че превозът не е измежду тях.

Традиционно той е свързван с лекарите, аптекарите, лотарията, оказва помощ при детски рев, главоболие, самотност и против вещерство. От християнска позиция това, да превърнеш един страдалец за вярата в настойник на всякакви житейски аспекти, си е чиста проба обединение с езичеството. Нещо повече, в българската традиция Пантелей е одобряван за настойник на баячки, чакракчии и б, което е цялостен парадокс. Човекът е техен съперник, не техен покровител, само че националната традиция има своя логичност, доста далечна от агиографията.

Кой е Пантелеймон?

Роден е с друго име - Пантолеон, безусловно лъв във всичко. Той учи за доктор и даже споделят, че бил персоналният лекар на император Максимиан Херкулий, пред който един път декларирал, че няма смисъл да лекува тялото му, като той самият не постави грижи за душата си. Това станало някъде към 303-305 година.

Императорите доста ненавиждат да им се дава подобен ум, тъй че той бил хванат, малтретиран и погубен. По-вероятно е тази работа да е приключил Диоклециан, а не Максимиан. Но това не е толкоз значимо.

Има и още една специфичност. Името Пантлеймон, което сякаш приема приживе, е прекомерно гръмко. То значи всемилостив. Така че най-вероятно му е обещано посмъртно, като производно на Пантолеон. Затова и на Запад е по-популярен като Пантелеймон.

А в този момент за пътя и птиците

Птиците се събирали на ята и отлитали навръх 27 юли, не на 26, не на 25, а на 27, когато е празникът на свети Пантелей. Народните извори хем настояват, че денят бил доста подобаващ за пътешестване, хем, че бил неприятен, тежък, дори някъде му викат „ Църна Паталея ". Що за логичност тогава да пътуваш точно на подобен ден?

Това звучи доста подозрително, нали? Всъщност пътят, през който Пантелей ни води, не е дословен, той е преносен. И за никакви птици не става дума. Става дума за гибел.

Пантелей е асоцииран с лечението. На икони е изобразяван с медицински атрибути, а фактът, че битката му с вещерството в националните вярвания е сведена до застъпничество на вещерството, в действителност демонстрира националната асоциация на пътя от живота към гибелта, което няма нищо общо с християнството и е езическо, колкото можете да си визиите.

Ето по какъв начин Пантелей е свикан да пази не географските пасажери, а тези сред двата свята. Тази асоциация си е строго балканска, на никое място другаде я нямат.

Ако употребявате израза пасажер за тежко болен - ето Пантелей пасажер. Този израз е доста по-древен, в сравнение с допускате. Ето за подобен път и подобен пасажер става дума при Пантелеймон, наименуван у нас за малко Пантелей. Не за птици, с точна спогодба за отлитане или пък за хора, тръгнали да пътешестват навръх най-неподходящия ден.

Вижте още любопитни въпроси и техните отговори:

Наистина ли дяволът има рога, копита и опашка?

Коварни и рискови ли са хората със зелени очи?

Имате ли цип на облеклата? Вижте го деликатно, написа ли YKK?

Защо ислямът дава обещание на мъжете тъкмо 72 девици в парадайса?

Защо женските гърди наподобяват друго от мъжките?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР