Писма от велики френски писатели от 19-и век ще бъдат

...
Писма от велики френски писатели от 19-и век ще бъдат
Коментари Харесай

Писма на велики писатели ще бъдат предложени на търг в Париж

Писма от велики френски писатели от 19-и век ще бъдат препоръчани на търг в Париж. Сред именитите създатели са Виктор Юго, Оноре дьо Балзак, Стендал, Гюстав Флобер, Жорж Санд, Шарл Бодлер, Пол Верлен, предава Дарик.

Писмата са част от сбирката на някогашния академични учител и фен на литературата Жан-Люк Мерсие и се оферират за обмен от аукционна къща " Корнет дьо Сен-Сир ". Търгът ще се организира на 9 юни.

Участниците в него ще могат да наддават за писмо от Виктор Юго, писано от Брюксел през 1866 година до журналиста и обожател Огюст Вакри. Писмото - апел против използването на смъртно наказване, в което създателят на " Клетниците " се жалва, че " свободата е отричана на всички места, идеалът е оскърбяван, а реакционерството процъфтява ", е с оценка сред 8000 и 10 000 евро.

Четири писма от Гюстав Флобер до някогашната му обичана Луиз Коле, писани в интервала сред 1846 година и 1853 година, са оценени на до 15 000 евро всяко. В едно от тях Флобер споделя във връзка написването на романа " Мадам Бовари ": " Никакъв лиризъм. Без разсъждения. Личността на създателя отсъства. Ще бъде тъжно да се чете ".

В писмо от 1868 година, адресирано до Флобер, Жорж Санд се оплаква, че той живее изолирано. " Ти, ядосан трубадур, допускам, че се наслаждаваш на занаята повече от всичко на света ", отбелязва Санд.

Двадесети век и изключително сюрреализмът са добре показани в сбирката. Колаж на Андре Бретон, озаглавен " Призрачен екип ", е оценен на сред 10 000 и 15 000 евро, както и книга на британски за Салвадор Дали с посвещение, нарисувано от испанския художник.

Най-скъпият лот с оценка сред 40 000 и 50 000 евро е автентично издание на романа " Бреговете на Сирт " на Жулиен Гракх, съпроводено с писмо от създателя до Жан-Люк Мерсие, в което той изяснява своя книжовен план.

Участниците ще могат да наддават и за автентично издание на романа " Емануела " от Еманюел Арсан, с гола фотография на авторката от Пиер Молиние, оценено на сред 7000 и 8000 евро.

На търга ще бъдат препоръчани общо 345 лота.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР