Писателят Салман Рушди е ослепял с едното си око и

...
Писателят Салман Рушди е ослепял с едното си око и
Коментари Харесай

Салман Рушди ослепя с едното око, ръката му е бежизнена

Писателят Салман Рушди е ослепял с едното си око и е изгубил способността да движи едната си ръка, откакто беше намушкан по време на обществено събитие в Ню Йорк на 12 август 2022 година, заяви сътрудникът му.

 

" Той имаше повече от 15 рани в гърдите си - споделя още Андрю Уайли пред испанския вестник El País. - Беше брутално нахлуване. "

 

Местонахождението на 75-годишния създател на " Сатанински строфи " не се оповестява от съображения за сигурност. Именно романът от 1988 година на английския публицист от индийски генезис стана причина за закани за ликвидиране, отправяни против него. Някои мюсюлмани възприемат книгата му като богохулна. 

 

Задържаният за нападението на Рушди - 24-годишния Хади Матар - не се призна за отговорен по обвиняването в опит за ликвидиране.
 
" Той загуби зрението на едното си око. Имаше три съществени рани на врата. Едната му ръка е безжизнена, тъй като нервите ѝ бяха прекратени ", споделя Уайли.

 

Попитан дали писателят е към момента в болница, Уайли отвръща: " Не мога да дам никаква информация за местонахождението му. Той ще живее... това е по-важното ".

 

На 12 август Рушди се канеше да изнесе реч в института " Чаутаука " в щата Ню Йорк, в която да опише по какъв начин Съединени американски щати са послужили като леговище за писатели като него. Той се криеше в продължение на 10 години след отпечатването на " Сатанински строфи " поради гневната реакция на мюсюлмани, които настояват, че в нея пророкът Мохамед е показан по афектиран към вярата им метод. Към Рушди са отправяни закани за ликвидиране, а тогавашният ирански водач аятолах Рухола Хомейни издава фетва (указ) с апел за убийството на писателя. Обявена е и премия за главата му в размер на 3 милиона $.

 

Тази фетва не е анулирана, а през 2012 година иранска религиозна фондация дава обещание още 500 хиляди $.

 

Салман Рушди е роден в Индия през 1947 година Изпратен е в интернат в Англия, след което учи в университета в Кеймбридж. През 2007 година е отдаден в рицарство за заслуги към литературата.

 

Подкрепата за него се разрасна, а нападението беше необятно наказано като посягане против свободата на изложение.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР