Писателят и психолог Лео Бабаута вярва, че най-важното е да

...
Писателят и психолог Лео Бабаута вярва, че най-важното е да
Коментари Харесай

Ров с препятствия и паузи на силата: Как да се отървете от лошите навици

Писателят и психолог Лео Бабаута има вяра, че най-важното е да не действате сами и да не спирате

Навиците, от които не можем да се избавим, ни насочат провокации -  трудно се трансформират, въздействат отрицателно на живота ни и ни карат да се усещаме зле. В тази обява бих желал да споделя няколко стъпки, които ми помогнаха.

Трябва да уточня, че не приказвам за тежки зависимости, в битката с които не съм способен, а за натрапчиви привички. Пазаруване, обществени медии, порнография, пушене, ястие на бисквити, гризане на нокти. Някои от тях могат да доближат до стадий на цялостна взаимозависимост, само че като цяло това не е по този начин. Но към момента е извънредно мъчно да се отървете от тях. Това не е цялостно управление за казуса, само че има някои значими хрумвания, които си коства да отбележите.

Защо се появяват натрапчиви привички

Ние не сме идиоти - в по-голямата си част от времето не вършим нещо неефикасно, с желанието да си навредим. Правим това, тъй като една неразумна привичка задоволява избрана нужда.

Примери за такива потребности:
Скучно ми е и желая доза допамин.Чувствам се зле и би трябвало да направя нещо хубаво.Чувствам се неудобно в обществени обстановки и нуждая се от разпръскване.Под стрес съм и би трябвало да го преодолея.
Както виждате, аргументите нормално са свързани с превъзмогване на положения на дискомфорт или стрес. Това е значимо да се разбере. Само като се отървете от неприятния табиет, вие ще премахнете механизма за неговото превъзмогване, без да намерите различен метод за облекчаване на тази нездравословна нужда.

Какво може да се направи, с цел да се размени натрапчивият табиет, като в същото време се задоволи потребността? За да откажа цигарите, пробвах да медитирам, да търча, да върша лицеви опори, да повеждам дневник, да разтривам раменете си, да вдишвам, да приказвам с хора. Опитайте тези или други хрумвания и вижте дали ще ви оказват помощ.

Премахнете осъждането, прибавете съчувствие

Обикновено сме много субективни във връзка с натрапчивите привички. Това е част от нас, която ненавиждаме, или се явява като удостоверение, че сме неприятни или несъответстващи по някакъв метод.

Тази сурова присъда е предпазен механизъм, който ви оказва помощ да станете по-добри. Ако сме строги към себе си за „ неприятно “ държание, тогава може би ще се почистим, нали? Но планини от проучвания демонстрират, че това не работи. Самобичуването единствено ускорява компулсивните механизми, тъй като в този момент се усещаме зле за себе си и изпитваме стрес.

Открих, че самосъстраданието работи доста по-добре. Стресирана съм, за какво да не проявя благосклонност към себе си, тъй като по този начин бих постъпила с обичан човек? Защо не одобрявам, че съм заслужен за същата добрина и обич и не си оказа помощ да се оправя със напрежението? Състраданието е здравословен механизъм за справяне със напрежението, пробвайте го.

Настойчивост, търпеливо отношение към работата

Запитайте се дали в действителност желаете да  се посветите изцяло на това. Преди да извършите каквото и да било, заспивайте с това предпочитание и се запитайте още веднъж. Наистина ли би трябвало да измененията този табиет? Това ще докара до компликации, крушение или нов взор върху себе си. Искате ли това?

Ако отговорът е изрично „ да “... тогава се отдайте напълно на процеса. Бъдете изцяло екипирани с всички „ оръжия “. Поставете си краен период за отричане от навика след 3 дни.

Кажете на други хора за вашето решение и ги помолете да ви последват. Обещайте да им докладвате всеки ден или всяка седмица. Приемете го толкоз съществено, колкото всяко друго значимо нещо в живота – брак, деца, работа, най-хубав другар.

След това направете следното.

Променете средата си

В Денят X направете каквото е належащо, с цел да отрежете лесния достъп до натрапчивия табиет – изхвърлете цигарите или бисквитките, помолете другар да промени паролата на обичаните ви уеб сайтове за извършване на покупки, използвайте блокиращ уебсайт, който не може да бъде изменен, изтрийте приложения от вашия телефон. Променете средата и няма да можете да се върнете към остарялата. Помолете хората към вас за помощ. Казах на децата, че им разрешавам да ме напляскат, в случай че ме видят да хапвам бисквити, и те с наслада се съгласиха! Помолих приятелите си да скрият рутера, до момента в който не завърша с написването на една глава от книгата. Отидох в едно кафене да напиша книга и споделих на фамилията си, че няма да се върна у дома, до момента в който не свърша.

Затрудняването на връщането към остарял табиет се назовава „ копаене на канавка “. В миг на уязвимост не позволявайте на бъдещото ви Аз, елементарно да се върне към остарялото. Улеснете себе си в придобиването на нов табиет, даже и да е в действителност мъчно.

Не правете всичко това сами

Когато се стремим да променим неприличен табиет, ние се опитваме да го създадем безшумно, тъй че никой да не види нашия позор. И това е неточност. Да го направиш самичък е доста, доста мъчно. И този метод затвърждава мисълта, че вършим нещо срамно и че би трябвало да се оправим сами. По-добре е да получите нечия помощ. Подкрепата на други хора е по-надежден метод. Помолете някой да следи напредъка ви и му обещайте да му се обадите, в случай че желаете да се върнете към неприятния табиет. Присъединете се към онлайн конгрес и поемете ангажимент към неговите членове. Или намерете група за поддръжка.Не е нужно да го вършиме сами. Направете това с хора, които са поели по същия път или които желаят да ви поддържат. Когато се чувствате незадоволително мощни, ще имате поддръжка.

Практика на осъзнатостта и силата на паузата

Понякога имате натрапчиво предпочитание да се върнете към остарял табиет и в случай че не го осъзнавате, елементарно и без да мислите, му се поддавате. Това е императив, той работи неумишлено. И тук най-важното - развийте осъзнаването на желанието, тъй че да го забележите и да го смятате не за императив, а по-скоро просто за чувство в тялото и вероятно за мисъл („ Един път е допустимо! “). С това осъзнаване имате избор, можете да се запитате дали в действителност това е, което желаете.

Опитайте се да задържите силата на навика на пауза, преди да се поддадете на желанието. Независимо дали ще посегнете към бисквитка, отидете в Amazon или отворите обичаните си приложения за обществени медии... забележете, че сте на път да извършите това и се забавете. Само за няколко мига. Тази пауза ви разрешава да осъзнаете действието, което сте се канили да предприемете, и желанието, което се е появило в тялото ви, с цел да го извършите. Как наподобява това предпочитание? Фокусирайте се върху него за 10 секунди. Забелязвате ли стрес или дискомфорт, от който можете да се отървете единствено благодарение на остарелия табиет? Помислете дали има друго деяние, което ще ви помогне да се справите с това по по-здравословен метод?

Не спирайте

Това е развой на преквалификация на мозъка, който лишава време. Ще има рецидиви, провали, рухвания. Ето по какъв начин протича процесът. Ако смятате, че вършиме нещо неправилно, просто продължете. Не спирайте. Истинската магия се случва, когато се провалиш, само че продължиш. Това е същинско образование. Когато си в калта до колене и искаш да се откажеш, само че продължаваш да буташ напред. Когато още веднъж се поддадете на привличането и осъдите себе си, а по-късно си поемете мирис и пробвайте още веднъж. Не спирай. Можеш да го направиш!

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР