Писателят и академик при БАН Антон Дончев е починал на

...
Писателят и академик при БАН Антон Дончев е починал на
Коментари Харесай

Авторът на Време разделно Антон Дончев почина на 92 г.

Писателят и учен при Българска академия на науките Антон Дончев е умрял на 92-годишна възраст.

Председателстващият Народното събрание Вежди Рашидов прикани депутатите да почетат паметта му с едноминутно безмълвие при започване на днешното съвещание.

Роден през 1930 година, писателят остава прочут с романа си " Време разделно ", пресъздаден във филм от Людмил Стайков през 1987 година Сюжетът му разказва история от 17 век на принудително ислямизиране на православни българи в района на Родопите.

Антон Дончев е създател на няколко исторически романа - от " Сказание за времето на Самуила ", публикуван през 1961 година, до " Сянката на Александър Велики " от 2016 година По негови сюжети са снимани няколко кино лентата и сериали.

" С огромна горест научих, че един от старейшините на българската просвета е завършил своя земен път и мъдрото му слово остава да ни направлява от книгите. Академик Антон Дончев написа „ Време разделно “ и си потегля от нас в разделно време, само че неговото обръщение бе постоянно обръщение за обединяване. Благодарим за уроците по българщина, учителю! Зная, че и идващия един век няма да ни стигне да прозрем в мъдростта на думите ти, само че съм спокоен, че ги има вечно в съкровищницата на българската и на международната просвета ", написа служебният министър на културата Велислав Минеков.

Официалната биография на Дончев показва, че стилът му на работа е " необикновен ": " Само за 41 дни написва „ Време разделно “, само че работи 4 години над „ Трите живота на Кракра “ в Бачковския манастир, където живее като духовник, и 23 години посвещава на „ Сказанието за Аспарух “.

Дончев е притежател на медал " Стара планина " първа степен, връчен от Георги Първанов. Писателят беше част от инициативния комитет, който излъчи Първанов за втори мандат. Дончев участваше и в комитета, който през 2021 година поддържа Румен Радев за нов мандат.

В последните години Дончев постоянно се включваше в отворени писма на общественици или учени със социално-консервативни позиции като акад. Георги Марков, починалият ръководител на Българска академия на науките Стефан Воденичаров, Иван Гранитски и други, които отправяха апели към ръководещите по разнообразни тематики.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР