Писателят-фантаст Тери Брукс навърши 80 години Дори да беше свързан

...
Писателят-фантаст Тери Брукс навърши 80 години Дори да беше свързан
Коментари Харесай

Бившият адвокат, който романизира Хук на Спилбърг и Междузвездни войни на Лукас

Писателят-фантаст Тери Брукс навърши 80 години
Дори да беше обвързван единствено с романизацията на паметната сага " Междузвездни войни ", отново щеше да е направил задоволително, с цел да знаем името му - Тери Брукс. Терънс Дийн Брукс, както е цялостното му име, е роден на 8 януари 1944 година и неотдавна навърши 80. Любопитно е, че този извънредно работлив публицист е бил юрист.

Занимава се с писане от 1977-а и е приет за един от най-хубавите модерни създатели в жанра фентъзи.
 

Снимка: Getty Images

Автор е на цикъла от книги " Хрониките на Шанара ", издавани и в България. И на 80 не престава да работи, кара благополучен втори брак с Джудин Илейн Алба, с която е от далечната 1987 година, и има две деца от първия си брак с Барбара Ан Грот - щерка Аманда Лей и наследник Александър Стивън.

Снимка: Getty Images

Специалистите вършат още по-тънка " дисекция " на жанровата специфичност при Брукс и дефинират триумфа на книгите му като " епично фентъзи ". Абсолютно правилно умозаключение, тъй като точно епичният детайл в неговата фантастика прави толкоз завладяващи творбите му и за киното.

До през днешния ден Тери Брукс е написал повече от 30 бестселъра и е продал милиони екземпляри от книгите си. През 2017 година е почетен с премията " Уърлд Фентъзи " за повсеместен принос.

Снимка: Getty Images

Биографите на Брукс считат, че макар че е бил юрист, е бил " съдбоносен " за публицист. Баща му бил печатар, тъй че дребният Терънс израстнал измежду " мириса на мастило ". През 1966 година приключва Английска литература в колежа " Хамилтън ", а през 1969-а приключва следването си във Факултета по право на университета " Уошингтън и Лий " в Лексингтън, щата Вирджиния. Какво амбициозно начало за един младеж!

Снимка: Getty Images

Всъщност, първите му опити за писане били още в детството му. Кумири в литературата му били Александър Дюма, сър Уолтър Скот и Робърт Луис Стивънсън. По-късно, в колежа, бил превзет от Фокнър. Именно в колежа за пръв път прочел " Властелинът на пръстените " на Дж. Р. Р. Толкин, и това мощно повиляло върху избора му да написа в жанра фентъзи.

Написването на първия му разказ - " Мечът на Шанара ", му коства седем години работа. Следва, работи в адвокатска адвокатска фирма и написа. Някои споделят, че в тази първа книга на Брукс се забялязва мощното въздействие на Толкин, само че това е обяснимо и неукоримо, като се има поради какъв автентичен авторски жанр изковава писателят след това.

Вестник " Ню Йорк Таймс " издава книгата " Мечът на Шанара " и тя е историческа в подобен смисъл, че е първият фентъзи бестселър, публикуван от влиятелното издателство. Скоро по-късно се появяват " Камъните на Елфите ", оповестен през 1982 година и " Молитвената ария " през 1985-а.

Брукс е създател на огромни творби. Едва приключил поредицата за Шанара, стартира нова поредност - " Магическото кралство на Отвъдната земя ". В интервала 1991 - 1993 година разгласява четири книги от поредицата " Наследството на Шанара ". През идващите 14 години написа още книги за Отвъдната земя, а в интервала 1997 - 1999 година излиза трилогията " Слово и пустош ". През 1996 година Брукс издава предисторията на " Мечът на Шанара ", озаглавена " Първият крал на Шанара ".

Историите му като че ли са непрекъснат извор на нови и нови хрумвания и не омръзват на читателите, а в противен случай - те ги чакат с неспокойствие.

 

Работохолизмът на Брукс е не по-малко удивителен - той съвсем непрестанно разгласява нови поредици - с Милениума зарадва читателите си с " Пътешествието на Джърл Шанара " (2000 - 2002) и " Върховният друид на Шанара " (2003 - 2005), а през 2006 - 2008 година излезе трилогията " Генезисът на Шанара ", свързваща поредиците " Слово и Пустота " и " Шанара ". единствено публицист знае какъв брой мъчно е да съчетаеш подобен голям персонаж в нови обстановки и исблъсъци сред героите.

През август 2009-а излиза шестата книга от поредицата за Отвъдната земя, а още на идната година Брукс разгласява две книги от " Легендите за Шанара ". През 2012-2013-а излиза трилогията " Тъмното завещание на Шанара ", последвана от трилогията " Защитниците на Шанара " (2014 - 2016). През 2017 - 2020 година излизат четирите книги от поредицата " Падането на Шанара ".

Многотомната поредност с сплотяващото заглавие " Хрониките на Шанара " утвърждава Тери Брукс като един от най-четените модерни фентъзи създатели. Киното не може да пропусне подобен създател и трилогиите " Мечът на Шанара " са филмирани в ефирен сериал. Брукс е изпълнителен продуцент на два от епизодите на сериала, носещ заглавието " Хрониките на Шанара ".

Сериалът се излъчва два сезона, след което излезе известието, че е спрян временон, тъй като е продаден на други тв мрежи, само че през 2019-а стана ясно, че май скоро няма да има продължение. Остана неразбираемо, за какво. Зрителите с голямо отчаяние одобриха този факт, само че той ни минимум не отхвърли Брукс да продължи да написа. Много от творбите му излизат и като аудиокниги. Серията " Шанара " е приспособена и като игра.

Тери Брукс не се разделя с киното. През 1991 година писателят романизира кино лентата " Хук " на Стивън Спилбърг. Славата и ползата към творчеството му, кара без планиране и огромния Джордж Лукас да го избере за романизирането на кино лентата " Междузвездни войни: Невидима опасност ". Книгата бе оповестена през 1999 година, като бързо застана отпред на най-четените бестселъри на в. " Ню Йорк Таймс ".

Освен на многотомни летописи, Тери Брукс е създател и на доста разкази, някои от които разгласява онлайн. Живата му връзка с читателите е доста значима за него, споделя писателят. Той е един от дребното, които намират време и за подобен контакт с читателите си. Понастоящем писателят живее в Сиатъл, Съединени американски щати.

И на 80 продължава да написа и сигурно ще ни изненада с нови завладяващи фантастични истории.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР