Писателят Джон Никълс, известен най-вече с популисткия си роман Войната

...
Писателят Джон Никълс, известен най-вече с популисткия си роман Войната
Коментари Харесай

Почина писателят Джон Никълс

П исателят Джон Никълс, прочут най-много с популисткия си разказ " Войната в бобовите полета на Милагро " , по който е сниман филм с режисьор Робърт Редфорд, умря на 83-годишна възраст, съобщи Асошиейтед прес. 

Авторът е умрял в понеделник в дома си в Таос, Ню Мексико, на фона на влошено здравословно положение, обвързвано с дълготрайно сърдечно заболяване, оповестява щерка му Таня Харис.

Никълъс получава ранно самопризнание с публикуването през 1965 година на ексцентричната си любовна история " Стерилната кукувица ", по която по-късно е сниман филм с Лайза Минели в основната роля. 

През 1969 година той се мести с първата си брачна половинка от Ню Йорк в северната част на Ню Мексико, където намира ентусиазъм за трилогия от романи, чието начало бележи триумфът на " Войната в бобовите полета на Милагро ".

Author John Nichols has died. He was best known for The Milagro Beanfield War.
— Santa Fe New Mexican (@thenewmexican)
Романът за измислена латиноамериканска земеделска общественост в планините в северната част на Ню Мексико печели всеобщо самопризнание поради смесицата от комизъм, нюх за място и тематики за обществена правдивост. По него е сниман филм, режисиран от Робърт Редфорд и с присъединяване на Рубен Блейдс и Кристофър Уокън.  Десетки локални поданици са снимани като статисти.

" Чувството за комизъм, историята и културата на Ню Мексико, както и бедността и неравенството в страната, влияеха на всяко мое изречение ", споделя Джон Никълс в записките си, визирайки написването на романа. 

Публикуваните произведения на Никълс включват минимум 13 романа, както и нехудожествена литература, варираща от събрани есета, истинска снимка, хроника на ранния живот на родителите му и други. 

Според другари и родственици след три брака Джон Никълс е живял самичък в дома си в Таос, обсипан с книги, документи и ръкописи, и е имал трайна работна рутина, включваща писане през нощта.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР