Писателят Борис Акунин вече е включен в списъка с чуждестранни

...
Писателят Борис Акунин вече е включен в списъка с чуждестранни
Коментари Харесай

И Борис Акунин стана част от списъка с чуждестранни агенти на Кремъл

Писателят Борис Акунин към този момент е включен в листата с " задгранични сътрудници " на Руската федерация. Министерство на правораздаването по традиция попълни този указател в петък вечерта.

Заедно с Акунин през вчерашния ден там попаднаха и други руснаци - админът на телеграм канала Moscow Calling Андрей Куршин, локалният народен представител от Йошкар-Ола Антон Соколов и журналистът Александър Минкин, дълготраен колумнист на вестник " Московский комсомолец ", който си завоюва спорна известност със своите " Писма до президентът " (авторски колонки във вестника, а по-късно и едноименна книга), както и изданието " Студен ", за което в прессъобщението на Министерството на правораздаването се показва и че неговият основен редактор към този момент е включен в регистъра на " непознатите сътрудници ", написа news.bg.

В началото на декември месец Федералната работа за финансов мониторинг включи писателя Борис Акунин ( рожденото му име е Григорий Чхартишвили) в листата на терористите и екстремистите. Още тогава книгите на Акунин бяха спрени от продажба в огромните вериги книжарници в Русия. Издателство АСТ и " Чети в града ", които съставляват творчеството на Акунин в РФ, обясниха решението си с необятния публичен резонанс, който провокират обществените изказвания на писателя.

Миналата седмица Следственият комитет на Русия заяви, че против Акунин са стартирани две наказателни каузи - за разпространение на погрешна информация за съветската войска и за оправдаване на тероризма.

Писателят напусна Русия още през 2014 година, след анексирането на Крим, като още тогава се изказваше неласкаво за съветските управляващи. Негова е репликата - " имам чувството, че страната ми е окупирана от врага ". След началото на нашествието на Русия в Украйна през 2022 година Акунин разгласи началото на нова и страшна ера и от Англия дружно с други съидейници сътвори фонд за поддръжка на Украйна наименуван " Истинската Русия ".

" Аз до самия край не можех да допускам, че Путин ще стартира тази неуместна война. И сгреших. Винаги съм вярвал, че в последна сметка ще победи разсъдъка - и сгреших. Победи безумието. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР