Писателят Антон Дончев е новият почетен доктор на Великотърновския университет

...
Писателят Антон Дончев е новият почетен доктор на Великотърновския университет
Коментари Харесай

Антон Дончев: Големият въпрос е за спасението на човешката душа!

Писателят Антон Дончев е новият почетен лекар на Великотърновския университет ”Св.св. Кирил и Методий ”.Той получи званието за Деня на националните будители. В словото си учен Дончев означи, че през днешния ден съзнанието на всеки от седемте милиарда земляни се е трансформирало в кръстопът на двата пътя - на положителното и на злото, на светлината и на мрака, на духовното и на материалното.
" Двете направления се борят във всяко схващане и душа, а човешкото схващане е тясна сцена ", сподели Антон Дончев и добави, че огромният въпрос през днешния ден е кой е пътят за спасението на човешката душа.

Според него пътят може да се избере, като се тръгне по стъпките и следите на националните будители, които повече от век преди подписването на Европейската харта за правата на индивида са приели и провъзгласили правото на достолепие за основна цел на човешкия живот.

" Народните будители са подписали с кръвта си българското решение за българския път на положителното в светлината на духа ", сподели Антон Дончев.

Ректорът на университета проф. Христо Бонджолов напомни, че званието се присъжда за приноса на писателя в развиването на българската литература и на българското кино, както и за всестранното му наличие като човек на духа в българското общество.

Ректорът се обърна към присъстващите с думите, че дни като 1 ноември са значими, тъй като напомнят най-важната цел - да се съберат частите българщина в страната и зад граница.

Гостите на тържеството получиха сборника " Гласовете на Търновград ", с текстове от Антон Дончев, свързани с българската история, публикуван от Регионалната библиотека " П. Р.Славейков ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР