Пиратството се увеличава през последните години Емил Василев преди 54

...
Пиратството се увеличава през последните години Емил Василев преди 54
Коментари Харесай

Европейската комисия иска от всички държави да блокират пиратски сайтове в борба с онлайн пиратството

Пиратството се усилва през последните години

Емил Василев преди 54 секунди 3 Сподели

Най-четени

IT НовиниМетоди Дамянов - 23:17 | 23.05.2023

Обикновена апликация в Гугъл Play се трансформирала в шпионска година след публикуването ѝ

АвтомобилиИван Давидов - 12:34 | 21.05.2023

Най-дивите коли и джипове на 80-те

IT НовиниСветлин Желев - 0:43 | 17.05.2023

Булсатком: Не дават отговор на истината изявленията, че нямаме софтуерен лиценз. Целенасочена офанзива блокира сателитната ни телевизия

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Европейската комисия уточни няколко страни, в които използването на авторските права е едва или не се прави задоволително за битка с онлайн пиратството. Като част от своя шестмесечен лист на непознати страни с несъответстваща политика в региона на авторското право, организацията уточни 13 страни поради незадоволителните им дейности против пиратството и прикани държавните управления им да вкарат ефикасни режими за блокиране на уеб сайтове, с цел да понижат опасността. Интересно е, че Съединени американски щати не са включени в листата, макар че са измежду страните с висока централизация на пиратски действия.

13-те страни, които са под прицела на Европейска комисия се оглавяват от Китай (чрез TorrentFreak), който е посочен като максимален проблем. Индия, Индонезия, Русия, Турция и Украйна са включени в листата с предпочитано равнище 2, а Аржентина, Бразилия, Еквадор, Малайзия, Нигерия, Саудитска Арабия и Тайланд са с равнище 3.

Европейски Съюз обаче не включи Виетнам в листата си, макар че Съединени американски щати упрекнаха страната, че протака решаването на въпроса и разрешава на няколко пиратски уеб страницата да работят свободно от нейната територия. Според представител на Съединени американски щати, някои от най-големите пиратски уеб сайтове в света работят от страната и оферират безвъзмездни филми, телевизионни излъчвания и анимета. Съединени американски щати упрекнаха Виетнам, че макар многократните предизвестия не прави нищо, с цел да спре работата на тези уеб сайтове.

Онлайн пиратството се усилва и се счита, че се е засилило по времето на пандемията от COVID-19 през последните години. Европейската комисия счита, че противозаконните действия процъфтяват значително заради неефективното използване на авторските права в битката с физическото и онлайн пиратството. За да се оправи дейно с казуса, организацията желае от страните да блокират всеобщо пиратските уеб сайтове. Като образец за стъпка в вярната посока Европейска комисия посочи по какъв начин Индонезия е наредила на локалните снабдители на интернет да блокират повече от 3500 домейна, на които се подозира, че се популяризира пиратско наличие.

Блокирането на уеб сайтове обаче може да не е решението против онлайн пиратството, защото множеството от тези услуги не престават да действат, като се отдават на процедура, която включва промяна на имената на домейните, с цел да се избегне блокирането им. Някои страни от Европейски Съюз се оправят с този проблем като постоянно актуализират заповедите си за блокиране, само че други не съумяват да се оправят с пиратите в тази безкрайна игра на котка и мишка.

В отчета също по този начин се дава висока оценка на напъните на Индия за блокиране на онлайн пиратството. През последните години съдилищата в страната подредиха на локалните и националните снабдители на интернет услуги да блокират десетки хиляди хипотетични пиратски уеб сайтове макар сериозните опасения на бранителите на свободата на словото по отношение на произвола на тези заповеди. Така или другояче, към момента има доста работа за извършване в битката с онлайн пиратството и следва да забележим до каква степен сполучливи ще бъдат напъните за блокиране на пиратските уеб сайтове и използването на законите за авторското право по света.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР