Пираните (Serrasalminae) са подсемейство всеядни сладководни риби от семейство Пиранови

...
Пираните (Serrasalminae) са подсемейство всеядни сладководни риби от семейство Пиранови
Коментари Харесай

Несправедливата лоша слава на пираните

Пираните (Serrasalminae) са подсемейство всеядни сладководни риби от семейство Пиранови (Serrasalmidae). Обитават огромните реки на Южна Америка. Известни са с острите си зъби и ненаситния си вкус за месо. Броят на типовете в фамилията не е конкретизиран и съгласно разнообразни източници варира сред 15 и 60 см.

Пираните са любимци във филмовото изкуство, даже си имат цялостен филм, кръстен на себе си (разбира се, в жанра на ужасите).

За пираните се носят страховити митове, само че в действителност рядко съставляват заплаха за индивида. Отличават се с острите си като бръснач зъби и здрава челюст, само че с тях преследват на първо място риби и ракообразни. Съществуват над 30 типа пирани, само че в действителност единствено четири от тях - Pristobrycon, Pygocentrus, Pygopristis and Serrasalmus - се смятат за „ същински пирани “ поради тясно профилираните им зъби.

Трябва да им се признае, че групово могат да бъдат много рискови. Обикновено се движат на пасажи от няколко риби – от двойка до над 30 риби. Груповите им офанзиви им разрешават да убиват по-едри от тях животни. Отлично умеят да надушват кръвта, което притегля нови и нови пирани към местоположението. Накрая се получава по този начин, че върху жертвата се нахвърлят непрекъснато нови пирани, като броя им може да доближи стотици. Поради тази причина е допустимо до 30 минути дребните хищници да изядат цялостен кон, което ги прави едни от най-хищните същества на планетата.

Все отново дано отбележим, че в Амазония са известни цели 30 типа растителноядни типа пираня , които, за разлика от своите месоядни братовчеди, се изхранват единствено с листа.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР