Пионерски товарен кораб, задвижван от вятъра, отплава

...
Товарен кораб, оборудван с гигантски, проектирани от Великобритания специални задвижвани
Коментари Харесай

Товарен кораб, оборудван с гигантски, проектирани от Великобритания специални задвижвани от вятъра платна, тръгна на своето първо плаване.

Спедиторската фирма Cargill, която е наела кораба, се надява технологията да помогне на индустрията да начертае курс към по-екологично бъдеще.

Използването на твърдите платна WindWings с размер на крило има за цел да намали разхода на гориво и следователно въглеродния отпечатък на корабоплаването.

Изчислено е, че индустрията е отговорна за около 2,1% от глобалните емисии на въглероден диоксид (CO2).

Първото пътуване на Pyxis Ocean ще бъде от Китай до Бразилия - и ще предостави първия тест в реалния свят на технологията за вятърни крила.

Сгънати надолу, когато корабът е в пристанището, те се отварят, когато е е на море. Те са високи 123 фута (37,5 м) и са изградени от същия материал като вятърните турбини, за да бъдат издръжливи.

Позволяване на кораб да бъде издухан от вятърът, вместо да разчита единствено на своя двигател, може да се надяваме в крайна сметка да намали емисиите през целия живот на товарен кораб с 30%.

Ян Дилеман, президент на Cargill Ocean transportation, каза индустрията беше на „пътуване към декарбонизация“. Той призна, че „няма сребърен куршум“ – но каза, че тази технология демонстрира колко бързо се променят нещата.

„Преди пет, шест години, ако питате хората в корабоплаването относно декарбонизацията те биха казали „добре, ще бъде много трудно, не виждам това да се случи скоро“, каза той пред BBC.

"Пет години по-късно, мисля, че разказът се промени напълно и всички наистина са убедени, че трябва да изпълнят своята част - всички просто се борят малко за това как ще направим това.

"Ето защо ние поехме ролята на един от по-големите играчи да поемем част от риска, да опитаме нещата и да поведем индустрията напред."

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР