Пилотен проект във Виена, наречен Всички правим гаргара“, предлага 60

...
Пилотен проект във Виена, наречен Всички правим гаргара“, предлага 60
Коментари Харесай

Във Виена стартира проект „Всички правим гаргара

Пилотен план във Виена, наименуван „ Всички вършим гаргара “, предлага 60 000 безвъзмездни PCR теста, които виенчани могат да създадат независимо у дома. Засега пробата е наличен единствено за чиновници във виенски компании, декларирали присъединяване в плана, а от март се чака да бъдат включени и частни лица.
От края на януари чиновници на някои виенски компании и организации в региона на опазването на здравето и обществените действия се тестват два пъти седмично сами у дома за COVID-19. Само през първите две седмици са направени 12 000 теста. Безплатните PCR проби с гаргара са част от пилотния план „ Всички вършим гаргара ". Право на безвъзмезден домакински тест имат и членовете на фамилията на съответните чиновници. Тестовете с гаргара са спомагателна опция за тестване, като не е нужно да се посещават специфичните центрове.  
Основната оригиналност е независимо тестване благодарение на компютър, таблет или смарт телефон. Преди провеждането на теста лицето би трябвало да се легитимира, като покаже персонална карта или паспорт пред камерата. След това особено създадено приложение записва процеса на правене на гаргара, като по този метод се подсигурява, че пробата фактически е осъществен от същото лице. Тестът се предава в един от магазините от веригата  BIPA или във компанията, която е присъединила чиновниците си в плана, а оттам  се изпраща в лицензираната лаборатория. Участващите в теста получават резултата си персонално по имейл най-късно до 24 часа. 
Според новите условия, въведени в Австрия от 8 февруари, полученият отрицателен резултат от теста ще важи да вземем за пример и за визити при фризьори и масажисти, защото те имат право да одобряват единствено клиенти с негативен тест.
Според кмета на Виена Михаел Лудвиг по този метод общината се стреми да отбрани популацията, до момента в който се обезпечат задоволително ваксини за всички. Според Стопанската камара на Виена един идващ локдаун би коствал 2,1 милиарда евро и би довел до загубата на 30 000 работни места.Тестът е създаден от виенския стартъп Lead Horizon и се ползва от лятото на 2020 година Цената на тестовия комплект е към осем евро, а разноските се поемат от страната.

 Снимка: © C.Jobst/PID
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР