Пилотът на Алпин Естебан Окон беше сред най-известните гости на

...
Пилотът на Алпин Естебан Окон беше сред най-известните гости на
Коментари Харесай

Естебан Окон пред Sportal.bg: До края на сезона ще има много изненади

Пилотът на Алпин Естебан Окон беше измежду най-известните посетители на автомобилното ревю в Париж, дружно с президента на Франция Еманюел Макрон и някогашния президент на ФИА Жан Тодт. Преди да достави Златната топка с болида си и по-късно да отпътува за Остин, където тази седмица е Гран При на Съединени американски щати, водачът от Формула 1 отдели от времето си за среща с читателите на Sportal.bg.

Естебан, по какъв начин ще оцените представянето си този сезон във Формула 1?

Окон: Мисля, че се получава добър сезон, най-малко до момента. Определено представянето ни се усъвършенства, като при започване на годината не започнахме както тъкмо искахме и се надявахме. Но успяхме да развием вярно автомобила в хода на сезона, като същото важи и за част от нашите противници. Сега обаче разполагаме с автомобил, който е доста по-конкурентен спрямо колата ни от предходната година. Все още не сме достигнали равнището, на което желаеме да се представяме. Но се движим в вярната посока. Що се отнася до моето показване, тази година научих доста, към този момент съм по-уверен в работата с отбора, по какъв начин се приготвяме за всеки уикенд, ставаме все по-добри.

Кои са най-силната и слабата страни на Алпин А522 този сезон?

Окон: Най-силната част на нашия автомобил е може би скоростта в бързите завои, като това е значимо за новото потомство коли във Формула 1. Те стоят доста ниско до пистата и имат доста огромно аеродинамично прилепяне. Най-слабата страна, съгласно мен, освен при нас, е возията, новите болиди друсат извънредно. Колита са свалени доста ниско, окачването е доста твърдо и плътно, което обезпечава висока скорост и непоклатимост. Но когато караме на някое по-неравно трасе като в Сингапур, Канада или Монако, пилотирането не е по никакъв начин прелестно. Понасяме доста удари от това друсане, колите доста подскачат, само че няма различен метод, с цел да запазим скоростта. С времето тимовете във Формула 1 работят доста по този въпрос и към този момент имаме напредък и усъвършенстване в съпоставяне началото на годината.
 Окон: Идването на Гасли в Алпин е страхотна история Окон: Идването на Гасли в Алпин е страхотна история
Какви бяха главните проблеми пред Алпин при започване на годината, тъй като сподели, че отборът не е почнал както сте желали сезона?

Окон : Основното беше, че не бяхме удовлетворени от салдото на колата, като че ли не използвахме цялостните й благоприятни условия. Поведението на А522 при висока скорост постоянно беше по-добро спрямо това в бавните завои. Всеки път, когато добавяхме нещо ново по колата, това се оказваше огромна стъпка в развиването на автомобила. И отборът направи доста усъвършенствания, откогато карам във Формула 1 не помня различен подобен случай в границите на един сезон, всеки 2-3 надпревари имаме нови елементи и съставни елементи по колата, в това число и за Сингапур, което е фантастично. В началото на сезона започнахме акцията зад Алфа Ромео като движение, зад Хаас в Бахрейн, а в хода на сезона минахме напред, това демонстрира, че се движим в вярната посока.
 Шефът на Алпин таи очаквания, че обтегнатите връзки няма да пречат на Гасли и Окон Шефът на Алпин таи очаквания, че обтегнатите връзки няма да пречат на Гасли и Окон
Последните 4 надпревари, кои ще са подобаващи за вас и кои – за Макларън?

Окон : Честно казано, не знам. Макларън са в действителност бързи на бавните и спънати трасета – като Будапеща, на „ Имола ”. Но нашата кола се промени доста, като това важи и за автомобила на Макларън. Трудно е да се каже. Мисля, че до края на сезона няма нито една писта, за която да кажем, че е изцяло подобаваща или несъответствуваща, ние се представяме относително добре на всички места. Само би трябвало да създадем един чист уикенд, без проблеми. Можем да сме в Топ 10 във всяко едно съревнование отсам до края на сезона и да вземем точки и с двете коли.
 Мерцедес с последни усъвършенствания по W13 в Гран При на Съединени американски щати Мерцедес с последни усъвършенствания по W13 в Гран При на Съединени американски щати
Амбицията ви за последните 4 надпревари?

Окон: Като във всички останали. Искам да взема точки във всичките четири, да сме оптимално покрай Топ 5 в класирането на всяка писта. Този сезон се получи на няколко пъти, когато успявахме да вкараме колата в подобаващия действен прозорец, само че не на всички места. Има две надпревари, където атмосферните условия ще имат значима роля за хода на уикенда, в Остин трасето е много неравно, мъчно е да се каже какво ще е времето в Мексико, в Абу Даби е ясно, само че в Бразилия ще има и спринтово съревнование. Мисля, че този сезон може да сервира още доста изненади в последните 4 надпревари.

Наистина ли мокрите гуми на Пирели се показват толкоз зле?

Окон: Има няколко казуса, както се видя и на „ Сузука ”. Първо, тези коли подвигат доста по-нависоко водата във въздуха, когато пистата е мокра. Това го разбрах, когато видях фотоси от „ Сузука ”, от колата няма по какъв начин да го схванеш. Само виждаш, че видимостта е по-лоша от преди. Нищо не се вижда. Когато си самичък на пистата можеш да караш, няма проблем, само че когато стартира надпреварата става рисково и не е добре. Второ, да мокрите гуми се оправят на мократа писта по-добре от интермедия, само че не можем да ги използваме тъй като не се показват задоволително добре в завоите. Затова и рискуваме и бързо минаваме на интермедия, даже когато към момента се образува аквапланинг, всички тимове във Формула 1 поемат този риск. Затова и в Япония видяхте толкоз бързо всички да отиват към интермедия. Гумите за рисково влажен асфалт са сигурни и безвредни, само че са прекомерно мудни и по тази причина избираме интермедия, което прави нещата малко по-трудни. Може би ще е положително решение представянето на двата модела мокри гуми да е по-близко. Но значимото за Япония беше, че можехме да стартираме с гуми интермедия, беше малко по-трудно и рисково, само че казусът беше видимостта. Затова и трябваше да изчакаме. Не се оплакваме и чакаме тъй като е мокро и вали, просто не се виждаше добре. Онборд камерата на болидите стои по-високо от моята позиция от кокпита, аз виждам три-четири пъти по-лошо от това, което виждат тв феновете. Но пък караме с 300 км/ч и е рисково.

Ще продължи ли Алпин развиването на колата до края на този сезон или към този момент приключихте?

Окон: Не знам дали мога да ви потвърдя нещо, може би шефът на отбора Отмар Шафнауер е по-подходящият да отговори на този въпрос. Знам, че до Сингапур, всяка смяна по колата даваше позитивен резултат. Надявам се, че ще продължим по този начин. Но не знам по кое време ще прехвърлим всички запаси в подготовката за следващата година. Ние към този момент работим редом и за сезон 2023 и към този момент пробвах на симулатора първия вид на автомобила за следващата година и съм впечатлен.

Какво научихте от Фернандо Алонсо този сезон?

Окон: Винаги научаваш нещо от всеки съотборник, с който си работил. Всеки има собствен жанр на работа, на конфигуриране на колата, Фернандо е извънредно мощен. Той е доста мощен душевен и мисли доста бързо, събира бързо информация до момента в който кара и я предава на инженерите, с цел да трансформират колата му. Това за мен постоянно е било забавно. Имам страхотни връзки с нея, приличаме си доста и двамата непрекъснато се месим в работата на инженерите.

Какво да чакаме от взаимната ви работа с Пиер Гасли следващата година?

Окон: Надявам се, че ще продължим по този начин, както с Фернандо. В последните два сезона прогресирахме съществено, към момента не можем да се борим за победи или да сме на подиума във всяко съревнование, само че би трябвало да продължим с това движение и следващата година. И двамата сме окуражени да сме по-силни.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Sportal.bg | Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР