Пикът на грипната епидемия се очаква в края на месец

...
Пикът на грипната епидемия се очаква в края на месец
Коментари Харесай

Доц. Кунчев с прогноза за пика на грипната вълна

Пикът на грипната зараза се чака в края на месец януари или при започване на февруари. Това предвижда основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кучнев. Тази година водещият вариант ще е H3N2 Darwin, уточни още доцент Кунчев.

Съветът на специалистите е рисковите групи хора да се имунизират, с цел да се предотврати заразяването и рискът от гибел. 

 По думите на доцент Кунчев има интерес към грипните ваксини. “Това, което са поръчали общопрактикуващите лекари за хората от техните описи, съвсем покрива тези 190 хиляди дози, които страната е осигурила ”, разясни той и добави, че на свободния пазар има и спомагателни дози, които не са за хора над 65-годишна възраст. 

Общата численост на имунизациите за сезона е към 350 хиляди в България.

Трудно е да се каже занапред грипът или коронавирусът ще е по-доминиращият тази година, сподели още доцент Кунчев. “Тежестта на ковид последователно понижа. На фона на тези значително случаи няма толкоз доста хора в болница ”, разясни той и изрази сигурност, че здравната система ще се оправи. 

Главният държавен здравен контрольор изясни, че имунизацията против грип и тази против COVID-19 “нямат нищо общо една  друга ”, по тази причина няма по какъв начин една ваксина да ни защищити от двете болести. Заради по-доминантния през последните две години ковид, доцент Кунчев моли слагането на противогрипна ваксина, тъй като груповият ни имунитет е измършавял. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР